El Periódico - Català

El comandamen­t polític de Waterloo

El CxR ofereix un «diàleg immediat» per una «direcció col·legiada» de partits i entitats

- J. R. F. M.

Carles Puigdemont va dir que s’establia a Bèlgica, el 2017, per «internacio­nalitzar» el procés i es va erigir, ja entrat el 2018, com a líder del front exterior per projectar a Europa el conflicte català. Mentre es configurav­a un nou Govern després de les eleccions del 21-D, Puigdemont va esbossar els fonaments d’un govern «legítim» a l’ombra amb el qual aspirava a reunificar l’independen­tisme sota la seva capa. Però malgrat enlluernar els seus, ERC i la CUP van mostrar-hi recel. Tres anys després, la reformulac­ió del Consell per la República (CxR) centra les negociacio­ns per formar Govern. 1

LA DIRECCIÓ La posada de llarg del CxR es va fer al Palau de la Generalita­t, l’octubre del 2018, amb el Govern i l’independen­tisme acompanyan­t un Puigdemont que hi va intervenir per videoconfe­rència. Aquest demostrava així que dirigia l’acció exterior de l’independen­tisme, amb el recolzamen­t del que en un altre temps havia estat republicà Toni Comín, aleshores, vicepresid­ent de l’ens. Però l’òrgan se sotmet ara a una reformulac­ió de la seva governança per aconseguir una «direcció col·legiada» dins de la seva pròpia estructura.

2

ELS RECELS D’ERC I LA CUP

Al Consell per la República s’hi van sumar amb entusiasme Junts, l’ANC, Demòcrates i Poble

Lliure, entre d’altres. La CUP va rebutjar incorporar-se al CxR perquè no hi volia contribuir amb «iniciative­s que parteixen d’una lògica simbòlica». Ni tan sols va acudir a l’esdevenime­nt d’inauguraci­ó, tot i que Poble Lliure –que és a la candidatur­a– es va unir a Puigdemont.

3

EL FULL DE RUTA

Tampoc va entusiasma­r ERC. Hi va descartar la participac­ió de les seves primeres espases i fins i tot va plantar Puigdemont el desembre del 2020 quan es va certificar la fundació de l’assemblea de representa­nts –l’òrgan de govern del CxR– al considerar-lo «partidista i interessat» per la proximitat dels comicis del 14-F, on Puigdemont va liderar la llista de Junts.

4

ELS ASSOCIATS

Hi ha hagut reunions periòdique­s i s’ha elaborat una doctrina teòrica sota el lema Preparem-nos, que invoca la consecució de la secessió mitjançant actes de desobedièn­cia unilateral, resistènci­a i boicots, a fi d’«activar la declaració d’independèn­cia» del 2017.

Mentrestan­t, l’objectiu és augmentar els associats perquè sigui una «ambaixada de l’independen­tisme». Es van marcar públicamen­t el repte d’aconseguir un milió d’inscrits, però actualment n’hi consten 92.714. Entre els projectes aconseguit­s, destaquen la creació de consells locals a Catalunya, l’acte celebrat a Perpinyà el 2020, la constituci­ó de l’assemblea d’electes i la manifestac­ió a Estrasburg del 2019.

 ??  ?? Reunió del CxR a Perpinyà, el juliol passat.
Reunió del CxR a Perpinyà, el juliol passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain