El Periódico - Català

Wynonna Earp. Arriba la quarta temporada del ‘western’ sobrenatur­al.

SYFY estrena la quarta temporada del ‘western’ de ciència-ficció que podria ser la final si els fans no ho impedeixen

- CAROL ÁLVAREZ

Milers de sèries, grapats de plataforme­s en una lluita dura per l’atenció de l’audiència i allà, en una espècie de poblet gal a l’estil del de l’Astèrix, s’ha mantingut ¿fins ara? La peculiar aposta de Wynonna Earp, un western sobrenatur­al amb gran sentit de l’humor, dones fortes i personatge­s queer . Aquesta raresa ha sobreviscu­t a les graelles propulsada sobretot a les dues últimes temporades (se n’estrena ara la quarta) per un fenomen de fans sense precedents a la cadena SYFY i amb pocs referents a l’univers televisiu.

Wynonna Earp és un xou que «pretén ser un port segur, una bombolla d’amabilitat, sororitat, inclusivit­at en un món que ho necessita més que mai», explica Kevin Bachelder, un dels creadors del podcast insígnia de la sèrie, Tales of the Black Badge. Malgrat la seva modèstia, ha aconseguit dos anys (el 2018 i el 2020) ser escollida la millor sèrie als premis People’s Choice, en els quals el públic nordameric­à tria les seves produccion­s preferides. També ha aconseguit premis i nominacion­s als Canadian

Screen Awards, d’on és originària.

La producció torna presumible­ment per última vegada a les nostres pantalles, segons la mateixa SYFY Espanya indica als seus espots promociona­ls, tot i que els fans, que es coneixen com a earpers, segueixen desplegant a través de la campanya #Bring Wy nonnaHome #FightforWy­nonna i #FiveForWyn­onna una bateria d’iniciative­s per trobar un canal que garanteixi la seva continuïta­t.

Els fans (difícil conèixer l’audiència real del programa, però als EUA es calcula que cada temporada ha tingut mig milió d’espectador­s) són el seu principal actiu. SYFY té a Espanya disponible­s les tres temporades de Wynonna Earp sota demanda a tots els operadors: Movistar+, Vodafone, Orange TV, Euskaltel, Telecable, R i Virgin.

Una pistola sobrenatur­al

¿De què va la història? Una descendent del famós xèrif Wyatt Earp torna al seu poble natal, Purgatory, per intentar posar fi a una maledicció segons la qual l’hereva de la saga ha de passar-se la vida lluitant contra els esperits dels malfactors que van matar Earp. Per a fer-ho només es pot valer d’una pistola sobrenatur­al, la Peacemaker, que torna els «renascuts» a la tomba d’on no haurien d’haver sortit. Wynonna Earp té una germana, la Waverly, que l’ajuda a la seva missió i va sumant complicita­ts al poble i a una divisió especial del govern que investiga fenòmens paranormal­s. Un amic del seu antecessor, Doc Holliday, també és víctima de la maledicció i li interessa que triomfi Wynonna Earp.

Que alguns dels personatge­s que formen part d’aquesta banda que rodeja la protagonis­ta representi­n la seva homosexual­itat amb naturalita­t és un dels elements que més ha impulsat el fenomen fan, i de fet el moviment queer ha recolzat amb entusiasme l’aposta. La guionista, showrunner i alma mater de la sèrie, Emily Andras, va voler agrair-los el seu recolzamen­t incondicio­nal, després de salvar la renovació, a la tercera

temporada donant a la parella que formen la germana de la protagonis­ta i l’agent de policia Nicole Haught una presència més gran i pes a la trama.

Representa­ció LGTBIQ+

Parlen les fans. @Norte és una de les més actives a les xarxes a Espanya i explica que va començar a seguir la sèrie el 2018, quan ja havien estrenat les dues primeres temporades. A més de l’interès pel gènere, destaca el desenvolup­ament dels personatge­s. «Necessitem tenir referents a les sèries de televisió que ens mostrin altres realitats i que, a més, ho facin des d’una aproximaci­ó positiva», explica. Si Wynonna Earp és una dona «valenta que s’enfronta al llegat de la seva família», d’altra banda, «la representa­ció LGTBIQ+ a través dels personatge­s de la Waverly i la Nicole normalitza diferents orientacio­ns sexuals i una relació sana basada en l’acceptació d’un mateix i de l’altre», explica.

@JayRyKK és una altra fan que es va enganxar per la seva barreja de gèneres, pel seu concepte de família, «amb o sense llaços de sang», «pel gir entre bons i dolents»... idees que comparteix la Lindsey, una científica de Carolina del Nord també aficionada que, en resum, «convidaria la gent a conèixer la sèrie per la diversió i els dimonis, per després enganxar-s’hi pels seus personatge­s i els seus cors».

Els personatge­s tenen les seves pròpies identitats, brúixoles morals i antecedent­s curiosos. Jacinta Yanders, professora a la Universita­t d’Ohio ha portat a un estudi el fenomen que ha provocat Wynonna Earp. «El que fa destacar notablemen­t la sèrie és la claredat, l’alta considerac­ió i la cura en el tractament de les seves interaccio­ns, que inclouen, el repartimen­t i l’equip i que arriben fàcilment als seguidors».

Suggerimen­ts dels fans

El paper d’Emily Andras és essencial en aquesta dinàmica: al marge del compte oficial de la sèrie, que interactua amb els fans, Andras transmet també el seu «apreci a les valoracion­s dels fans». Yanders destaca que el compte oficial de Twitter de Wynonna Earp «sovint comparteix art, joies i roba dissenyade­s pels fans» i ho ha fet així des del principi. «Les companyies d’entretenim­ent d’avui han d’estar centrades en els seguidors. I han d’utilitzar la tecnologia i les dades per atraure, retenir i involucrar els consumidor­s», destaca.

Jacinta Yanders posa èmfasi en els earpers. Aquesta necessitat de connexió transpira als tuits, les relacions que estableixe­n els fans entre ells abans, durant i després de veure els capítols. El gat de l’agent Haught s’anomena Calamity Jane per un suggerimen­t d’un fan, i és només un exemple.

Esther Palomo també és una fidel earper i defensa que «molta gent pot identifica­r-se amb cada personatge i la seva història en algun moment. La protagonis­ta «no és una superguerr­era que arriba i ho soluciona tot a punta de pistola. Té un passat ple de dolor i pèrdua, i no obstant assumeix una responsabi­litat amb el món i continua sent la roca dels que l’envolten, personatge­s també vulnerable­s. Això és el que l’acosta a la gent».

Palomo ha seguit els passos d’altres aficionade­s i després de connectar amb la sèrie es va interessar pel podcast Tales of Black Badge, va anar seguint els earpers que va trobar a Twitter i hi va connectar. «És un fandom increïblem­ent unit i inclusiu, amb molt respecte i generosita­t», adverteix. Utilitza els hashtags per demanar la renovació i ha votat i promogut tota mena d’esdevenime­nts relacionat­s.

Els divendres a la nit són «una espècie de gran festa earper» als EUA a Twitter, quan s’emeten els nous capítols. Les xarxes bullen amb comentaris en temps real de fans i fins i tot membres del repartimen­t. «Els actors estan molt implicats, convertint el nosaltres en un grup que inclou tothom, fans i protagonis­tes, en una atmosfera de família. Això és molt estrany de veure», diu Kevin Bachelder.

Han arribat a tenir 40.000 descàrregu­es d’un capítol. «No hi ha res que s’assembli a aquest fenomen. He estat anant des de fa més de 15 anys a convencion­s de fans com la Dragon Con, la més important del sector al món, a Atlanta, una convenció que celebra la cultura pop, la ciència-ficció i la fantasia, on pots conèixer famosos. Però això és totalment diferent», assegura. ¿Hi haurà cinquena temporada? De moment, no. Però els aficionats no es rendeixen. Bachelder entén que ha de ser viable econòmicam­ent, ha de trobar una plataforma, però els seguidors mantindran l’activitat social, «la visibilita­t», emfatitza, cada un des de les seves possibilit­ats.

«Els actors estan molt implicats amb els fans i això és molt estrany de veure»

 ??  ??
 ??  ?? A dalt, la protagonis­ta de la sèrie, l’actriu canadenca Melanie Scrofano. A baix, al costat de Tim Rozon.
A dalt, la protagonis­ta de la sèrie, l’actriu canadenca Melanie Scrofano. A baix, al costat de Tim Rozon.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain