El Periódico - Català

Sánchez augura estabilita­t després de la sortida d’Iglesias del Govern

El president es vanagloria de tenir quatre dones a les quatre vicepresid­ències El líder de Podem, ficat ja en campanya, s’acomiada denunciant el poder de l’oligarquia

- JUAN RUIZ SIERRA

Pedro Sánchez va portar a terme ahir una remodelaci­ó del Govern mínima, quirúrgica, sense sorpreses, circumscri­ta a la inesperada sortida de Pablo Iglesias del Govern. El president no va voler anar més enllà de l’indispensa­ble: va nomenar Yolanda Díaz vice presidenta tercera i va donar entrada a Ione Belarra, també de Podem, com la nova ministra de Drets Socials. El missatge que va voler traslladar el cap de l’Executiu va ser nítid. La coalició continua forta i «unida». No hi ha cap temptació que faci preveure l’anticipaci­ó de les eleccions generals.

El líder socialista va començar elogiant el ja ex vice president segon. «És sabut que es presentarà a les eleccions autonòmiqu­es a la Comunitat de Madrid. La seva decisió ens porta a fer les modificaci­ons pertinents, mantenint intacte el nostre acord de coalició. Desitjo agrair la feina del vicepresid­ent sortint», va assenyalar Sánchez des de la Moncloa, en el transcurs d’una breu compareixe­nça sense preguntes, després de comunicar al rei Felip VI els canvis en l’Executiu.

Després, va voler deixar clar que la coalició de Govern gaudeix de bona salut, malgrat les contínues friccions en matèries tan sensibles com la Monarquia, la crisi territoria­l a Catalunya, els lloguers i la llei

trans. Segons el parer de Sánchez, «des de les diferents visions, a la coalició sempre ha prevalgut la unitat i l’interès general».

L’horitzó madrileny

Sánchez no tenia pensat portar a terme aquesta crisi de Govern. A diferència de l’anterior, motivada pel salt de Salvador Illa a la candidatur­a del PSC a les eleccions catalanes, l’actual reestructu­ració li va venir donada per Iglesias. Dues setmanes enrere, descol·locant tothom, el líder de Podem va anunciar que deixava el seu lloc a l’Executiu per presentar-se a les eleccions de la Comunitat de Madrid, una convocatòr­ia amb què el president tampoc comptava i que ha agafat el PSOE amb el peu canviat.

El candidat socialista, Ángel Gabilondo, és de transició. El bloc d’esquerres inicia la campanya lluny d’aconseguir la majoria. Isabel Díaz Ayuso, la presidenta autonòmica, del PP, arrasa a totes les enquestes. No obstant, passi el que passi en els comicis madrilenys del pròxim 4 de maig, Sánchez, segons sostenen els seus col·laboradors, està entossudit a esgotar la legislatur­a, portar-la fins al 2023, per presentar-se llavors a les generals comptant amb el vent a favor de la vacunació, els fons europeus i la recuperaci­ó econòmica.

Estabilita­t

Aquesta idea d’estabilita­t, dins d’un context polític molt inestable, és la que va voler transmetre el cap de l’Executiu ahir a l’anunciar els canvis. Díaz, la ministra de Treball i pròxima candidata d’Unides Podem a la Moncloa, és la nova vicepresid­enta. Però no segona, com havia reclamat Iglesias, sinó tercera, per evitar que la màxima responsabl­e econòmica, Nadia Calviño, quedi per darrere de Díaz, el ministeri de la qual és també econòmic. Calviño, fins ara vice presidenta tercera, passa ara a ser la segona.

Belarra, secretària d’Estat per a l’Agenda 2030, es converteix en ministra de Drets Socials, una cartera que fins ahir dirigia el mateix Iglesias. «Són dones que han exercit una tasca destacable, amb disposició constructi­va, resolutiva. La fórmula per als grans consensos és la unitat», va insistir Sánchez al referir-se a les protagonis­tes de les modificaci­ons.

Amb aquests canvis, va presumir el president, Espanya es converteix en el primer país del món on les quatre vicepresid­ències estan ocupades per dones. A les citades, cal sumar Carmen Calvo, la vice presidenta primera, i Teresa Ribera, la quarta. «He de destacar que el Govern d’Espanya està entre els més igualitari­s del món. Som el sisè país del món amb més proporció de dones. El quart entre els països de la Unió Europea. Som un Govern feminista i ho continuem sent», va exposar el president durant la seva compareixe­nça.

Prioritats

«La prioritat del Govern és continuar gestionant l’emergència sanitària, econòmica i social. Si el 2020 va ser l’any de la pandèmia, el 2021 és l’any de la vacunació i de la recuperaci­ó econòmica. Continuare­m amb la nostra tasca: crear ocupació, obrir pas a una Espanya més sostenible, més cohesionad­a i més feminista, oferint estabilita­t fins al 2023», va concloure el cap de l’Executiu. La coalició del PSOE i Podem, d’acord amb les seves paraules, va per llarg.

El cap de l’Executiu nomena Díaz vicepresid­enta tercera perquè no superi Calviño

Belarra es converteix en ministra de Drets Socials en substituci­ó del líder dels morats

 ?? David Castro ??
David Castro
 ??  ?? Sánchez conversa amb Iglesias durant la reunió del Consell de Ministres celebrada ahir a la Moncloa, l’última del fins ara vicepresid­ent.
Sánchez conversa amb Iglesias durant la reunió del Consell de Ministres celebrada ahir a la Moncloa, l’última del fins ara vicepresid­ent.
 ?? Borja Puig de la Bellacasa / Efe ??
Borja Puig de la Bellacasa / Efe

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain