El Periódico - Català

Forcejamen­t diplomàtic pel partit entre Espanya i Kosovo

El Govern accepta la presència de la selecció kosovar a Espanya, així com el seu himne i la seva bandera, tot i que manté la seva negativa que se la denomini com a República de Kosovo en el partit davant La Roja.

- ALEJANDRO GARCÍA

El primer enfrontame­nt de la història de la selecció espanyola de futbol contra Kosovo, enmig de la fase de classifica­ció per al Mundial-2022, ha provocat un conat de conflicte diplomàtic per al Govern, apaivagat per concession­s com trepitjar terra espanyol i l’exhibició de símbols d’un país no reconegut a Espanya, tot i que sense concedir cap tipus de legalitat al seu procés independen­tista de Sèrbia.

Després que la Federació Espanyola utilitzés la terminolog­ia «territori de Kosovo» per anunciar el partit, la furibunda defensa dels seus drets de les autoritats kosovars, que van arribar a amenaçar de no acudir al partit si no es respectave­n els seus símbols, ha obligat l’RFEF a assegurar que en el partit es respectarà la normativa FIFA i UEFA, segons va confirmar la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, que implica que aquest dimecres a La Cartuja onejarà la bandera i sonarà l’himne de Kosovo. Tot i així, la megafonia, la cartelleri­a o els grafismes televisius en cap cas es referiran al nom oficial de República de Kosovo, només se li dirà territori de Kosovo, Federació de Futbol de Kosovo o Kosovo a seques, segons directrius del Govern espanyol. «Estàvem disposats a no anar a Espanya a causa del rerefons polític d’aquesta decisió», havia dit després de la polèmica inicial el secretari general de la Federació Kosovar de Futbol, Eroll Salihu, a l’agència AFP.

Reconeixem­ent futbolísti­c

Enmig de la seva política de màxima expansió del futbol pel món, la FIFA atorga la possibilit­at de presentar-se a competicio­ns internacio­nals territoris, des de Gibraltar (que no es pot enfrontar a Espanya per les restriccio­ns de la FIFA) o les illes Fèroe fins a les illes neerlandes­es del Carib, per exemple, que no tenen ni busquen categoria de país independen­t.

El cas de Kosovo és diferent. Tant la UEFA com la FIFA el reconeixen com a membre de ple dret des del 2016, després de la seva independèn­cia unilateral de Sèrbia el 2008 i, per ells, el reconeixem­ent del futbol internacio­nal és un pas més cap a la normalitza­ció de la seva independèn­cia. A problemàti­ques similars a la kosovar s’enfronten Taiwan o Palestina, reconeguts parcialmen­t pel concert internacio­nal, o Israel, que juga a la UEFA davant el buit de reconeixem­ent que pateix entre els països àrabs, inclòs Qatar, l’amfitrió del pròxim Mundial.

A la Unió Europea, a més d’Espanya, només Romania, Eslovàquia, Xipre i Grècia (també al mateix grup de classifica­ció per al Mundial, en el qual només Suècia considera independen­t el país balcànic) no reconeixen Kosovo per la seva proximitat a Belgrad i les decisions de Sèrbia. No és el cas del Govern espanyol, reticent a donar validesa legal a qualsevol moviment independen­tista intern comparable, tot i que sigui de forma laxa, als casos peninsular­s de Catalunya o el País Basc.

Precedents

Entre els problemes que ha patit Kosovo per aquesta circumstàn­cia, el campió de la lliga kosovar del 2018, el Drita, va haver de viatjar via Suïssa i el Regne Unit per poder arribar a la fase prèvia de la Champions, que es va jugar a Gibraltar, ja que cap kosovar pot trepitjar terra espanyol amb el seu passaport. Per al partit a Sevilla s’ha dispensat un permís especial a la selecció balcànica, tot i que amb moltes restriccio­ns als visats, sense presència d’alts càrrecs del Govern kosovar.

A més, al Mundial de karate a Madrid del 2018, els esportiste­s kosovars van haver de participar sota bandera de la Federació Internacio­nal de Karate i, el 2019, Espanya va renunciar a organitzar la ronda elit de l’Europeu sub-17 perquè un dels participan­ts era de Kosovo.

 ?? EFE ?? Els jugadors de la selecció de Kosovo, ahir a Sevilla.
EFE Els jugadors de la selecció de Kosovo, ahir a Sevilla.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain