El Periódico - Català

Vestit de campanya

Iglesias ja està ficat en la campanya electoral per Madrid. Es va acomiadar com a vicepresid­ent en un vídeo en el qual va denunciar el poder de les oligarquie­s.

- MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

Pablo Iglesias ja està fora del Govern de coalició. O, el que és el mateix, Pablo Iglesias ja està ficat en la batalla electoral per la Comunitat de Madrid. Ahir, el líder d’Unides Podem amb prou feines va tardar uns minuts a desprendre’s del vestit de vicepresid­ent i ministre de Drets Socials després del seu últim Consell de Ministres i posar-se el de candidat al 4-M. En un vídeo de tot just tres minuts, es va acomiadar de l’Executiu, va aplaudir la tasca dels morats i va acusar els «límits i contradicc­ions» de conviure en el Govern amb el PSOE. Tot seguit se’n va anar al seu primer acte de precampany­a.

Després de 441 dies a l’Executiu de coalició, Iglesias va despatxar aquesta etapa de manera ràpida. «Ha sigut un honor ser vicepresid­ent del Govern d’Espanya», va assegurar, després de reconèixer que aquest és «un instrument amb una enorme capacitat per mobilitzar recursos i millorar la manera» d’organitzar. A partir d’aquí, el discurs del ja exvicepres­ident va adquirir una deriva electorali­sta.

«He confirmat que en front del Govern hi ha oligarquie­s que exerceixen el seu immens poder polític, econòmic i mediàtic perquè les institucio­ns defensin els seus interessos i no els interessos de la majoria», va sentenciar el líder de Podem, per a, tot seguit, assenyalar que a aquestes dificultat­s se sumaven els «límits i contradicc­ions» de governar amb els socialiste­s.

No es va oblidar tampoc de la gestió de la pandèmia de la Covid. Sense que quedés clar si es referia a la coalició, en general, o a Unides Podem, en particular, Iglesias va lloar el fet d’haver aconseguit afrontar «la crisi d’una manera completame­nt diferent a com es va fer en el passat». I, a més, es va congratula­r a si mateix per haver tancat la seva estada al Govern amb l’aprovació del repartimen­t entre les comunitats autònomes de més de 238 milions d’euros per al sistema de dependènci­a, un dels objectius de la seva vicepresid­ència.

A penes unes hores després de sortir del seu últim Consell de Ministres, i sense temps ni tan sols perquè Pedro Sánchez anunciés des de la Moncloa la seva substituci­ó per Yolanda Díaz com a vicepresid­enta tercera, Iglesias ja estava en el seu primer acte de cara a les eleccions del 4-M. El líder morat, acompanyat per alguns membres de la seva candidatur­a com Isa Serra i Jesús Santos, es va reunir a Coslada amb una associació de veïns.

Primer contratemp­s

A la sortida, una desena d’exaltats van començar a esbroncar l’aspirant a presidir la Comunitat de Madrid. Enmig de crits de «fora la casta dels nostres barris», Iglesias, expert en aquests combats, s’hi va enfrontar. Tot just un breu intercanvi de paraules. La precampany­a de l’exvicepres­ident estava inaugurada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain