El Periódico - Català

De l’abraçada al xoc

En poc més d’un any, el líder d’Unides Podem s’ha enfrontat als seus socis de coalició per la llei de llibertat sexual, la llei trans i la regulació dels preus del lloguer. Durant la seva gestió com a vicepresid­ent, ha aixecat polseguera al carregar contr

- MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

Tan sols 341 dies després de prometre el càrrec com a vicepresid­ent segon i ministre de Dret Socials, Pablo Iglesias abandona el Govern. Forjat en la contesa electoral, el líder d’Unides Podem deixa l’Executiu per ser candidat als comicis madrilenys. En el seu pas pel primer Consell de Ministres bicolor després de la II República, ha deixat moments memorables:

1

L’ABRAÇADA. «És el moment de deixar enrere qualsevol retret. És un veritable honor poder treballar des del Govern del nostre país», va pronunciar Iglesias el desembre del 2019 minuts abans d’abraçar Pedro Sánchez. La coalició es posava a caminar, després de mesos de negociacio­ns i una repetició electoral, amb la firma dels dos líders de l’acord de legislatur­a. Un pacte que ha marcat el camí de l’Executiu i ha sigut motiu de moltes discrepànc­ies.

2

LES PRIMERES FRICCIONS. «En les excuses tècniques crec que hi ha molt masclisme frustrat», va retreure Iglesias al sector socialista del Govern –a la vicepresid­enta Carmen Calvo i al titular de Justícia, Juan Carlos Campo– per posar traves a la llei de llibertat sexual impulsada per Igualtat. Després de dos mesos en funcioname­nt, va ser la primera crisi important de la coalició. Les paraules d’Iglesias van molestar molt els dirigents del PSOE.

3

XOCS AMB CALVIÑO. Sense crítiques públiques expresses, els primers mesos del confinamen­t, Iglesias es va enfrontar en el Consell de Ministres a la vicepresid­enta tercera i titular d’Economia, Nadia Calviño. Va xocar contra la part més prudent del sector socialista a l’exigir més recursos per a l’«escut social». Fonts del partit morat van començar a lamentar la falta de valentia dels seus socis. Ara, aquestes crítica ja les fan sense pudor els dirigents d’Unides Podem.

4

RECTIFICAC­IÓ AL PSOE. «De vegades fem les coses malament i us demanem perdó». Amb aquestes paraules i un to didàctic, Iglesias es va adreçar als nens a l’inici del desconfina­ment. El líder d’Unides Podem –amb escàs poder en la gestió de la pandèmia– es va oposar al plantejame­nt inicial de deixar sortir de casa els més petits només per acompanyar els pares a comprar. Amb l’opinió pública de la seva part, va guanyar el pols al PSOE i així ho va vendre en una roda de premsa.

5

LA MONARQUIA. «Per la fugida del rei emèrit vam tenir una discussió forta i puc dir que el president es va disculpar», va revelar Iglesias mesos després que, a l’agost, Joan Carles I abandonés Espanya. Va criticar no haver sigut informat per Sánchez prèviament –tampoc se li va comunicar setmanes després la fusió de CaixaBank i Bankia–.

6

ELS PRESSUPOST­OS. «La política és també l’art que no es veu», va dir el líder de Podem al novembre a l’anunciar EH Bildu el seu recolzamen­t als Pressupost­os. El sí d’ERC va fer triomfar els plans d’Iglesias. Feia mesos que intentava treure Cs de l’equació.

7

EL CAS DINA. Iglesias no va dir ni una paraula quan es va saber que el magistrat de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón va sol·licitar al Tribunal Suprem investigar-lo en relació amb el robatori del mòbil de la seva exassessor­a Dina Bousselham. La causa va ser arxivada al gener.

8

L’‘EXILI’ DE PUIGDEMONT. «Ho dic clarament, crec que sí», va respondre Iglesias a Salvados sobre si es podria comparar l’expresiden­t Carles Puigdemont amb els exiliats del franquisme. A les portes de la campanya electoral catalana, va servir la polèmica.

9

ESCALADA DE TENSIÓ. «És un error tensar el Govern plantejant que es pot trair la paraula donada», va avisar Iglesias als seus socis. A les friccions per la regulació dels preus del lloguer i la paralitzac­ió dels desnonamen­ts se suma el rebuig del PSOE a la llei trans i la llei LGTBI que prepara Igualtat.

10

UNA SORTIDA INESPERADA. «Serà un honor ocupar el lloc en el qual ara puc ser més útil com a madrileny i com a antifeixis­ta», va afirmar Iglesias fa dues setmanes a l’anunciar la seva marxa.

 ?? David Castro ?? L’abraçada amb què Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van segellar la firma del pacte de legislatur­a, el 12 de novembre del 2019.
David Castro L’abraçada amb què Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van segellar la firma del pacte de legislatur­a, el 12 de novembre del 2019.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain