El Periódico - Català

Sense Iglesias no serà igual

- Rosa Paz

Res fa pensar que amb la sortida de Pablo Iglesias del Govern «els límits i les contradicc­ions a la coalició» entre PSOE i Unides Podem, de les quals ell mateix va parlar al seu comiat, hagin de desaparèix­er. Segurament tampoc augmentara­n. Però el que sí que sembla que pot passar, i així ho espera la part socialista de l’Executiu, és que amb el tarannà menys estrident de la seva successora, la vicepresid­enta tercera Yolanda Díaz, les coses puguin transcórre­r amb més tranquil·litat. Almenys emetent menys soroll cap a l’exterior.

Perquè Díaz és dura en la defensa de les seves posicions, però el que ha demostrat fins al moment com a ministra de Treball –competènci­es que manté– és que té més disposició a negociar, més prudència a l’hora d’expressar-se públicamen­t i una fermesa personal que li permet arribar a acords transversa­ls com els aconseguit­s amb patronal i sindicats per pal·liar els efectes de la pandèmia. És clar que s’aproximen moments difícils al si del Govern amb el debat, ja crispat, per la limitació del preu dels lloguers o els que s’acosten sobre la derogació –o fins on– de la reforma laboral, la reforma del sistema de pensions o la fiscalitat. Però si ella manté la seva actual estratègia, les vicepresid­ents i ministres socialiste­s hauran d’afinar els seus dots negociador­s i la ciutadania no haurà de suportar la sensació d’un equip governamen­tal a matadegoll­a.

Diuen que el discurs dur el mantindrà Iglesias des de fora i la ministra d’Assumptes Socials, Ione Belarra, des de dins. Podria ser un repartimen­t de papers. Però per molt poder a Unides Podem que conservi l’exvicepres­ident, no és el mateix plantejar l’oposició dins del Govern que des de fora, i Belarra no té ni la seva força ni tampoc la de la vicepresid­enta tercera. Serà, per tant, Díaz qui marcarà la pauta. Interessan­t també veure quin paper juga el secretari general del PCE, Enrique Santiago, primer cap comunista que forma part d’un Govern efectiu, des de la Secretaria d’Estat per a l’Agenda 2030.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain