El Periódico - Català

Illa critica el veto al PSC i demana a ERC «un pas al costat»

> El socialista aventura més «bloqueig» i que Aragonès acabarà com a perdedor

- JÚLIA REGUÉ

Les proclames de l’aspirant republicà a la presidènci­a de la Generalita­t, Pere Aragonès, a obrir un nou temps polític a Catalunya van retronar en el grup del PSC durant el segon debat d’investidur­a. I Salvador Illa, a la rereguarda –a l’espera d’una segona ronda de consultes per tornar a oferir-se com a presidenci­able–, les va aprofitar per criticar que Esquerra no busqui els socialiste­s per eixamplar els consensos.

«Governar per a tothom és incompatib­le amb vetar la socialdemo­cràcia catalanist­a», va etzibar Illa, i va burxar en les desavinenc­es entre Esquerra i Junts per afirmar que els catalans no mereixen «que els seus vetos i les seves baralles es facin presents de manera tan impúdica». Fins i tot va acusar el candidat d’encaminar Catalunya cap a unes noves eleccions i li va demanar que faci un pas al costat per evitar la reedició d’un «fracàs».

El líder socialista va aventurar que persistirà el «bloqueig» i Aragonès completarà un lose-lose: si aconseguei­x ser investit, perquè «serà un president vicari al dictat d’un inexistent i fictici Consell per la República» i, si no ho aconseguei­x, perquè viurà una «humiliació innecessàr­ia» per part dels seus socis, Junts. «Vostè surt en els dos casos com a clar perdedor. I el que és pitjor, Catalunya perd perquè segueix extraviada al laberint absurd d’un procés que no porta enlloc», va rematar, exigint-li que «deixi de ser ostatge dels antisistem­a i de Waterloo».

Humiliació al quadrat

Albiach qualifica la doble abstenció postconver­gent d’«humiliació al quadrat» d’ERC

Els comuns també van criticar que Aragonès s’entossudei­xi a pactar amb Junts i no miri a la seva esquerra. «Humiliació al quadrat», Jéssica Albiach va deixar anar al candidat sobre la doble abstenció postconver­gent, lamentant el «l’estira-i-arronsa continu» entre independen­tistes i la «carrera infinita pel poder i pel relat». «Serà un Govern de tres quarts del mateix però pitjor, perquè la motxilla rebenta de retrets», va dir.

Per la seva part, Cs i el PPC van exigir a Aragonès que es tregui del damunt la influència de l’expresiden­t Carles Puigdemont. «Ja és hora de tallar aquest cordó umbilical», va llançar Alejandro Fernández.

L’auditori va quedar semibuit quan va intervenir la ultradreta i alguns diputats que es van mantenir van mostrar cartells amb simbologia antifeixis­ta. El líder de Vox, Ignacio Garriga, va acusar els independen­tistes de ser la «desgràcia» de Catalunya i els va exigir que demanin perdó i que «se’n vagin per sempre».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain