El Periódico - Català

La gestió de la pandèmia allunya Merkel del seu successor polític

> El president de la CDU, Armin Laschet, es defensa de les crítiques llançades per la cancellera alemanya, que ha demanat augmentar les restriccio­ns

- ANDREU JEREZ

Al seu primer discurs programàti­c amb la vista posada a les eleccions federals d’Alemanya del pròxim setembre, el president de la CDU, Armin Laschet, no va anar amb embuts. «Tots hauríem desitjat una vacunació més ràpida i més vacunes, més possibilit­ats a través de més tests, un millor rastreig digital dels contactes. I és que tots volem recuperar les nostres llibertats», va dir ahir Laschet en una oberta autocrític­a de la gestió que el Govern federal i els 16 executius dels estats federats han realitzat des de l’inici de la pandèmia.

Laschet, que des del gener passat combina la presidènci­a de la conservado­ra Unió Demòcrata Cristiana (CDU) amb la seva tasca com a primer ministre de l’estat federat de Renània del NordWestfà­lia, també va llançar una crítica indirecta a Angela Merkel: «Avui els dic que ho canviarem, que ho farem millor. M’hi comprometo personalme­nt».

Diumenge passat, la cancellera va aprofitar una entrevista a la televisió pública alemanya per carregar obertament contra Laschet i altres primers ministres d’estats federats per la seva negativa a introduir més restriccio­ns de la vida pública a l’anomenat «fre d’emergència» acordat fa unes setmanes: en cas de superar una incidència superior als 100 casos per cada 100.000 habitants en una setmana, els governs regionals es comprometi­en a endurir les restriccio­ns. Per Merkel això està passant, no obstant, amb massa timidesa i lentitud, i amenaça d’intervenir en l’assumpte des del govern federal.

Reiterat

No és la primera vegada que Laschet aixeca la veu contra el lideratge de Merkel i les seves crítiques als governs regionals en la gestió de la pandèmia. Amb el discurs d’ahir, que és una espècie de primera pedra del programa electoral de la CDU per als pròxims comicis federals a què la cancellera ja no es presentarà, el president de la CDU intenta distanciar-se i reforçar un perfil propi en la seva candidatur­a a la cancelleri­a.

La «qüestió-K»

Laschet va presentar ahir el que són les línies mestres de la seva visió per al futur d’Alemanya: reforç d’infraestru­ctures industrial­s, recuperaci­ó de la producció nacional de medicament­s i vacunes, lluita contra el canvi climàtic i protecció del medi ambient que no suposin més regles i més burocratit­zació –en una clara picada d’ullet als ecoliberal­s d’Els Verds, possibles socis de coalició la pròxima legislatur­a–, proeuropei­sme sense concession­s davant el discurs nacionalis­ta de la ultradreta d’Alternativ­a per a Alemanya, impuls de la iniciativa privada amb un paper limitat de l’Estat, digitalitz­ació de l’economia com a mitjà per mantenir llocs de feina.

Aquestes són les cartes amb què Armin Laschet vol construir la seva candidatur­a a la cancelleri­a, una pretensió que manté malgrat esllanguir-se a les enquestes de popularita­t. L’anomenada «qüestió-K» –és a dir, quin serà el nom del candidat a la cancelleri­a de la unió conservado­ra CDU-CSU- continua sense resoldre’s al si del conservado­risme alemany. Markus Söder, el primer ministre socialcris­tià de Baviera, és l’única alternativ­a.

El primer ministre bavarès compta amb una millor valoració a les enquestes de popularita­t; a més, a diferència de Laschet, defensa per tots els mitjans l’estratègia de Merkel davant la pandèmia, en un moviment interpreta­t com un intent de reforçar el seu perfil alternatiu al president de la CDU com a candidat a succeir Merkel al capdavant de la cancelleri­a.

Les veus que demanen definir al més aviat possible el nom del candidat de la CDU-CSU es multipliqu­en en vista de les enquestes, en què els conservado­rs alemanys ja estan clarament per sota del 30% d’intenció de vot després d’haver fregat el 40 en el pitjor moment de la pandèmia. A l’última projecció electoral, Els Verds, amb un 21%, estan a només cinc punts de la CDU-CSU.

Els conservado­rs ja estan clarament per sota del 30% d’intenció de vot, amb Els Verds a 5 punts

 ?? Clemens Bilan / Efe ?? El líder de la CDU, Armen Laschet, en un acte del seu partit celebrat ahir a Berlín.
Clemens Bilan / Efe El líder de la CDU, Armen Laschet, en un acte del seu partit celebrat ahir a Berlín.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain