El Periódico - Català

La Xina aprova la reforma electoral de Hong Kong que lliga de mans l’oposició

- ADRIÁN FONCILLAS

Pequín ha conclòs la modificaci­ó del Parlament de Hong Kong que dificultar­à l’accés de l’oposició, desdenyada per antipatrio­ta per uns i enaltida com a prodemòcra­ta per d’altres. Hi ha acord en el que suposa el canvi més rellevant a l’escenari polític de l’excolònia des que va tornar a la mare pàtria fa ja gairebé tres dècades. L’aprovació arriba després que l’Assemblea Nacional Popular, el Parlament xinès, recolzés al març els canvis proposats per l’Executiu.

La llei modifica una arquitectu­ra parlamentà­ria que, tot i que lluny dels estàndards occidental­s, permetia marge per a la dissensió i era bastant més democràtic­a que la deixada pels britànics. La meitat dels seus 70 seients s’atorgaven per elecció directa i l’altra arribava des de sectors econòmics inclinats de manera natural cap a Pequín perquè la sintonia olia els negocis. Les matemàtiqu­es atorgaven una possibilit­at. El nou Legco o Parlament compta amb 90 seients i només 20 són d’elecció directa. La resta es reparteixe­n entre la representa­ció gremial i els escollits pel Comitè Electoral. Les matemàtiqu­es neguen qualsevol possibilit­at.

El Regne Unit i els Estats Units, entre d’altres, han denunciat la fallida de la fórmula «un país, dos sistemes» que assegurava certa autonomia a Hong Kong després del seu reingrés a la Xina.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain