El Periódico - Català

Treball vol blindar els salaris en les subcontrac­tes

L’esborrany enviat als agents socials dona prevalença, pel que fa a nòmines, als convenis sectorials

- GABRIEL UBIETO

Les negociacio­ns per a la contrarefo­rma laboral que ha promès el Govern a Brussel·les han començat. Després d’una primera trobada de tempteig fa dues setmanes, ahir els negociador­s del Ministeri de Treball, la patronal i els sindicats es van posar a treballar. I, segons el primer esborrany posat damunt la taula per l’equip de Yolanda Díaz –i al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO–, el primer bloc de les converses versarà sobre la prevalença del conveni sectorial sobre el d’empresa i els límits de la subcontrac­tació.

La patronal va entrar a la primera taula de diàleg social per a la «modernitza­ció de la negociació col·lectiva» –l’eufemisme vigent per parlar de part de la reforma laboral del PP– tancada en banda. Els empresaris no volien parlar de negociació col·lectiva ni de subcontrac­tació i plantejave­n prioritzar les polítiques actives d’ocupació –taula ja en curs des de fa mesos– i la reordenaci­ó dels tipus de contracte. Ahir, la titular de Treball s’hi va entremetre i els va marcar les posicions. Primer toca negociació col·lectiva i subcontrac­tació.

Una cosa que no van rebre amb bons ulls des de la patronal, que va enviar a la trobada d’ahir dos tècnics –no els negociador­s habituals– i que es va limitar a escoltar les propostes del Ministeri de Treball i dels sindicats, segons han manifestat diferents fonts presents en les negociacio­ns.

«No hi ha avenços», van expressar des d’UGT. «Lamentem l’absència executiva i efectiva de les organitzac­ions empresaria­ls en aquesta reunió, en un moment de gran transcendè­ncia com el que estem vivint», va declarar, per la seva banda, la secretària d’acció sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente.

«Part de les ajudes europeus depenen de les negociacio­ns en matèria laboral», van insistir des de CCOO. I és que els punts posats a sobre de la taula per Díaz figuren a l’agenda legislativ­a remesa a Brussel·les, com a contrapart­ida de part dels 140.000 milions d’euros dels fons NextGenera­tion EU. I el compromís manifestat per la ministra és que pensa complir –amb o sense acord– amb allò remès a Brussel·les abans que acabi el 2021. La patronal, per la seva banda, va declinar realitzar declaracio­ns sobre el conclave.

Els salaris

Al primer document remès als agents socials –una base per començar i que segur que tindrà modificaci­ons durant el procés negociador–, el Ministeri de Treball planteja que un empleat d’una subcontrac­ta no pugui cobrar per sota del que marca el conveni col·lectiu del sector.

«El conveni col·lectiu d’aplicació per a les empreses contractis­tes i subcontrac­tistes serà el del sector de l’activitat executada en la contracta o subcontrac­ta, correspong­ui aquesta a l’activitat pròpia de la principal o a una de diferent», resa el text dissenyat pels negociador­s de Díaz. Aquesta primera proposta obre la porta que les firmes subcontrac­tades apliquin el seu propi conveni, sempre que aquest no impliqui un menyscapte de drets per als seus treballado­rs.

No obstant, una concessió que Díaz ha fet a les patronals, en aquesta primera presa de contacte, és que aquesta prevalença del conveni sectorial no s’apliqui a tots els àmbits. Sí als salarials, però no, per exemple, als horaris i a la distribuci­ó de la jornada, àmbit on les subcontrac­tades sí que podran aplicar el seu conveni propi. O sobre les classifica­cions profession­als o les mesures per promoure la conciliaci­ó de la vida familiar i laboral, entre d’altres.

Més informació

La intenció de Treball és ampliar la capacitat de control dels sindicats sobre la possible fragmentac­ió del model d’empresa, a l’alça en alguns sectors durant els últims anys. Aquest contrapode­r sindical pretén reforçar-lo concedint dret d’informació als treballado­rs de l’empresa principal dels detalls laborals que regeixen en les diferents subcontrac­tades que serveixen l’empresa principal.

És a dir, quants treballado­rs estan ocupats en les esmentades empreses, quant temps durarà el contracte i com s’articularà la coordinaci­ó dels empleats de l’empresa principal amb els de les auxiliars. També habilita que els treballado­rs de les subcontrac­tades, en el cas que manquin de representa­ció legal pròpia (una cosa més o menys habitual a les petites empreses), puguin vehicular les seves consultes a través del comitè d’empresa de la firma principal.

La primera proposta sobre la qual van debatre els agents socials ahir omet altres pilars de la reforma laboral del PP i que el Govern del PSOE i Unides Podem s’ha compromès a desmuntar. Un exemple és la reforma de la ultraactiv­itat, emmarcada en aquest primer bloc per a la «modernitza­ció de la negociació col·lectiva» i que no figura a l’esborrany remès a les parts.

Tampoc apareix en aquest primer esborrany la modificaci­ó de la capacitat unilateral de les empreses per modificar les condicions de treball. Una cosa en què han insistit bastant els sindicats en els últims mesos, davant el temor que les companyies amb problemes de liquiditat els traslladin als treballado­rs, a través de retallades salarials. Fonts del Ministeri de Treball expliquen que aquest és un primer contacte i que el perímetre de les negociacio­ns anirà canviant, així com les definicion­s i continguts d’aquest primer esborrany.

La patronal continua enrocada i no entra a participar de les negociacio­ns que li planteja Díaz Els sindicats esperen anar ampliant el contingut de les negociacio­ns i parlar també d’ultraactiv­itat

 ?? David Zorrakino / Europa Press ?? Un treballado­r dels serveis de neteja de Barcelona, subcontrac­tat per l’ajuntament.
David Zorrakino / Europa Press Un treballado­r dels serveis de neteja de Barcelona, subcontrac­tat per l’ajuntament.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain