El Periódico - Català

El port de Barcelona es prepara per rebre els vaixells atrapats a Suez

> Els estibadors calculen descarrega­r un miler de contenidor­s cada sis hores i elevar un 20% la quantitat acumulada a les instal·lacions

- EDUARDO LÓPEZ ALONSO

El port de Barcelona prepara un pla de contingènc­ia per poder atendre l’augment de trànsit provinent d’Àsia després de la reobertura del canal de Suez. Fonts de Port de Barcelona van reconèixer que les relacions amb armadors, terminals i tots els actors de la comunitat portuària s’han coordinat per incrementa­r la seva productivi­tat i capacitat logística i adaptar-se a la càrrega de treball més gran que s’acosta en les pròximes dues setmanes, almenys. Fonts dels estibadors van apuntar que amb un increment del ritme de treball assumible serà possible descarrega­r uns 1.000 contenidor­s cada sis hores i elevar el nombre de contenidor­s acumulats a les instal·lacions entorn d’un 20% més que l’actual sense grans problemes.

El port de Barcelona té set serveis marítims setmanals amb diferents destinacio­ns asiàtiques que passen pel canal de Suez. Una vegada s’ha desencalla­t el vaixell Ever Given i s’ha començat a recuperar el trànsit per aquesta via, els barcos que cobreixen aquests serveis han començat a navegar cap al Mediterran­i i podran fer escala a Barcelona. Poden tardar entre una setmana i 10 dies a completar la singladura des del nord d’Egipte.

L’arribada d’aquests barcos en pocs dies provocarà, previsible­ment, un augment de les operacions de càrrega i descàrrega a les terminals portuàries, especialme­nt les de contenidor­s. Per això ja s’ha començat a dissenyar aquest pla de contingènc­ia amb l’objectiu de garantir que els fluxos d’importació i exportació siguin com més àgils millor, especialme­nt en la capacitat d’emmagatzem­ar, transporta­r i distribuir ràpidament les mercaderie­s que exigeixen els clients del port. Port de Barcelona no ha concretat encara si el pla de contingènc­ia suposa més hores de feina dels estibadors, contractac­ions o elevar el trànsit de trens i camions a la instal·lació. Tradiciona­lment, són els processos de duana i supervisió sanitària del que es descarrega el que frena més l’entrega de mercaderia.

Plans a València i Algesires

En altres ports espanyols com València o Algesires preparen plans de reactivaci­ó similars. El president de l’autoritat portuària de València, Aurelio Martínez, va assegurar a la cadena SER que les instal·lacions poden assumir un ritme de treball de l’ordre de 140 contenidor­s descarrega­ts per hora i emmagatzem­ar fins a set milions de contenidor­s al recinte portuari.

La presidenta de Port de Barcelona, Mercè Conesa, ha manifestat que «és en aquests episodis puntuals quan es demostra la capacitat de resposta i la fiabilitat del port de Barcelona. «La profession­alitat de les persones que treballen al nostre port i la tasca de modernitza­ció i digitalitz­ació de la comunitat portuària de Barcelona els últims anys, sumat a unes infraestru­ctures potents i unes connexions terrestres i ferroviàri­es cada vegada més eficients, ens permeten encarar aquests reptes amb la seguretat d’oferir el millor servei», va afegir.

 ?? Jordi Cotrina ?? Terminal de mercaderie­s del port de Barcelona.
Jordi Cotrina Terminal de mercaderie­s del port de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain