El Periódico - Català

L’FMI revisarà a l’alça el seu pronòstic de creixement per al 2021 i el 2022

- EL PERIÓDICO

El Fons Monetari Internacio­nal (FMI) millorarà la setmana vinent les seves previsions de creixement de l’economia mundial per a aquest any i el que ve, actualment situades en el 5,5% i el 4,2%, respectiva­ment, com a reflex de l’impacte positiu dels nous estímuls aprovats i de l’efecte esperat dels progressos de la vacunació en la recuperaci­ó de l’activitat durant la segona meitat del 2021, segons ha revelat la directora gerent de l’FMI, Kristalina Georgieva, al discurs que precedeix la reunió de primavera del Fons, que se celebrarà la setmana vinent.

No obstant, l’economista búlgara ha advertit que, tot i que les perspectiv­es han millorat en general, divergeixe­n perillosam­ent no només dins de les mateixes nacions, sinó també entre els països i regions geogràfiqu­es. «El que veiem és una recuperaci­ó, cada vegada més impulsada per dos motors: els Estats Units i la Xina», ha assenyalat amb referència al petit grup de països que a finals d’aquest any estaran molt per davant dels seus nivells de PIB anteriors a la crisi. «Són l’excepció, no la regla», segons va puntualitz­ar la dirigent.

En el cas d’Europa, la directora gerent de l’FMI va instar a concentrar els esforços en accelerar el procés de vacunació, més retardat que als EUA. Georgieva confia que al Vell Continent acabarà succeint com en altres països amb unes expectativ­es de creixement més fortes després d’accelerar-se la vacunació, «però un trimestre més tard».

L’economista búlgara va advertir que la pèrdua acumulada de renda per càpita en relació amb les projeccion­s anteriors a la crisi serà de l’11% a les economies avançades per a l’any vinent, mentre que per a països emergents i en desenvolup­ament, exclosa Xina, la pèrdua serà molt pitjor, arribant al 20%, cosa que suposa que milions de persones s’enfrontara­n a la indigència, la pèrdua de vivenda i la gana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain