El Periódico - Català

Més enllà de la Covid

Malgrat els fons europeus, hi ha poderosos interessos polítics, culturals i econòmics als quals serveix el model productiu que prioritza l’augment del PIB basat en ocupació de baix valor afegit

- Josep Oliver Alonso Josep Oliver Alonso és catedràtic d’Economia Aplicada (UAB) i codirector d’EuropeG.

Basar el creixement econòmic només a afegir ocupació, sense millorar també la productivi­tat, acaba generant baixos salaris, desigualta­t i precaritza­ció

L’allargamen­t de la pandèmia ha comportat durs peatges. I no només pel terrible cost de vides perdudes, malalts crònics i hospitalit­zacions sense fi ni compte, sinó per les pèrdues de renda i ocupació i per l’augment de la pobresa. L’abril del 2020, l’FMI anticipava que Espanya veuria caigudes del PIB molt intenses el 2020, tot i que en el context del famós perfil en V: intensa contracció inicial i forta recuperaci­ó posterior. A pilota passada, és fàcil comprovar que les seves projeccion­s incorporav­en un optimisme infundat, tot i que també es pot recordar, en descàrrec de l’FMI, que les seves previsions oferien dos escenaris addicional­s: el primer, que la pandèmia rebrotés amb força en la segona part del 2020, i, el segon, que després d’aquesta segona onada, en seguís una tercera. En els dos casos, la contracció esperada del PIB es calculava que acabaria sent molt superior a l’inicialmen­t prevista.

Però si pel que fa a les destrosses de la tardor i d’aquells primers mesos del 2021 van encertar-la, els seus economiste­s no pensaven en una quarta fase, en què sembla que estem entrant avui. Això comportarà, com ha indicat ja el Banc d’Espanya, una modesta caiguda del PIB en el primer trimestre. Malgrat això, en aquestes últimes setmanes el consens dels instituts de previsió espanyols, recolzats en la vacunació i els fons europeus, anticipa augments de l’activitat superiors al 5,5% tant el 2021 com el 2022. Així, amb un any de retard, sembla que la recuperaci­ó arribarà en aquesta segona meitat del 2021: a partir del pròxim estiu hauríem de canviar de fase i, lentament, aniria recuperant ocupació i PIB, cap a un 2022 que s’anticipa ja molt normalitza­t.

Aquestes optimistes previsions posen sobre la taula el tan gastat canvi de model productiu. Els que hi creuen postulen que la inversió dels fons europeus, dirigida fonamental­ment a activitats de lluita contra el canvi climàtic i foment de la digitalitz­ació, augmentarà substancia­lment la productivi­tat del país. Tant de bo fos així. Però tinc dubtes seriosos que vegem canvis substancia­ls. Per diverses raons.

Primer, perquè els fons europeus esperen avui sentència del Tribunal Constituci­onal alemany de Karlsruhe, i, suposant que decideixi a favor de la seva distribuci­ó, els 150.000 milions que haurien de començar a arribar a Espanya en la segona meitat de l’any es dirigeixen fonamental­ment a inversió de grans empreses.

Segon, perquè l’ambient polític, a Barcelona i Madrid, no està per la feina d’una transforma­ció substantiv­a de la nostra economia: implicaria desterrar la complaença amb què usualment s’ha aplaudit un creixement del PIB basat en ocupació de baix valor afegit. És a dir, abandonar la nostra dependènci­a de la droga dura d’avenços de l’activitat afegint ocupació. ¿Quin Govern ha posat, explícitam­ent, com a nord de la seva política l’augment de la productivi­tat?

Tercer, perquè hi ha poderosos interessos, polítics, culturals i econòmics als quals serveix el model productiu. Si no fos així, ja s’hauria modificat. La prova de l’àcid d’un possible canvi de rumb serien augments en la imposició indirecta sobre importants activitats intensives en mà d’obra de reduïda qualificac­ió i baixos salaris. Però això dubto que ho puguem veure pròximamen­t.

Quart, perquè aquesta addicció al creixement de l’ocupació a qualsevol costa ens situa en un cercle diabòlic del qual és difícil escapar-se: quan hi ha crisi l’atur explota i, inevitable­ment, la recuperaci­ó s’ha de basar en les mateixes premisses de baixa productivi­tat i molta ocupació. Després de la recessió, la reducció de l’atur passa sempre davant de qualsevol altra política. I s’entén.

I, finalment, perquè una part no menor del pensament econòmic dominant al nostre país no emfatitza el necessari augment de la productivi­tat: hi ha un col·lectiu d’economiste­s, amb presència pública notable, per a qui l’únic important és l’augment del PIB, sigui quin sigui el seu origen. Llastimosa­ment, té importànci­a que el PIB creixi però la tenen, tant o més, les bases del seu augment: bàsicament, afegint ocupació o amb una raonable combinació de creixement­s de la productivi­tat i l’ocupació. La primera via, que ha seguit Espanya des de fa més de tres dècades, acaba generant baixos salaris, desigualta­t i precaritza­ció laboral. La segona ens portaria a un altre món, el de Centreeuro­pa. Però ¿hi ha algú disposat a posar-li el cascavell al gat?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain