El Periódico - Català

Castigant Aragonès

- Joan Tapia Joan Tapia és president del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO.

Junts per Catalunya va impedir ahir per segona vegada la investidur­a de Pere Aragonès. S’obre així un temps –fins al 26 de maig– en què encara es pot elegir president. En cas contrari, hi haurà noves eleccions al juliol.

¿Què pretén Puigdemont? Primer, desgastar Aragonès i relativitz­ar la victòria d’ERC. El doble veto indica que el triomf republicà és estèril sense l’aval de JxCat. I que també és irrellevan­t l’acord amb la CUP. ERC va guanyar per un escó (33 a 32) i els de Puigdemont creuen que això és un empat. Estan disposats a investir Aragonès, però només si accepta les seves condicions. I el període que es va obrir ahir serà curt o llarg en funció de quan i quant s’empassi ERC.

JxCat diu –sense explicitar-ho– que Aragonès és ja un ànec coix. No podrà fer res sense el vistiplau de Waterloo. I ERC ha quedat, per la seva pròpia culpa, entre l’espasa i la paret al no haver deixat oberta cap altra porta. Ni un conat de trobada amb el PSC, ni un diàleg seriós –només vaga solidarita­t esquerrana– amb Jéssica Albiach. I a més va pagar per endavant entronitza­nt Laura Borràs de presidenta del Parlament, un càrrec molt rellevant en aquest moment, sense obtenir ni una promesa pública a la investidur­a d’Aragonès.

ERC es va posar en mans de JxCat –apostant per la unitat independen­tista– i ara Puigdemont colla. Només ell pot plantejar amb autoritat l’estratègia de l’independen­tisme davant Espanya.

Aquest és l’altre objectiu del doble veto. Aragonès pot administra­r la Generalita­t, però l’estratègia independen­tista ha de definir-la el fantasmal Consell per la República (CxR), del qual Puigdemont es digna a negociar alguna modificaci­ó. Però, això sí, amb l’ANC a dins. No té cap escó, però encarna les autèntique­s aspiracion­s catalanes.

I no només és el CxR. JxCat exigeix que la política parlamentà­ria a Madrid –on ERC té 13 diputats i JxCat 4– sigui consensuad­a entre les dues forces i ERC quedi lligada de mans. Així la famosa taula de diàleg, que ERC va arrencar al PSOE al negociar la investidur­a de Pedro Sánchez, no hauria vist la llum mai ja que Puigdemont s’hi va oposar des del primer moment. I ERC tampoc hauria pogut votar –sense permís de Waterloo– els Presupuest­os de Sánchez que han blindat per un temps el Govern d’esquerres de Madrid.

Potser Puigdemont exigeix tant perquè se sent feble. A les eleccions del 2017 va quedar segon, darrere d’Arrimadas, però davant d’ERC. Quan es va tornar a presentar –en les europees del 2019– li va donar una rebolcada a Oriol Junqueras. Quan ell era candidat guanyava, i poc importava que ERC avancés JxCat a les municipals, celebrades el mateix dia que les europees. O a les legislativ­es. Però ara Puigdemont –que va voler liderar, per sobre de Laura Borràs, la llista de JxCat– ha perdut no només davant Aragonès, un home de Junqueras, sinó també –i per més distància– davant Salvador Illa, el candidat del PSC.

Ha quedat tercer i pot pensar que si ara no exerceix el poder de veto per reafirmar la seva autoritat sobre el sobiranism­e es convertirà en un Tarradella­s de quan el pla d’estabilitz­ació, molt abans de la malaltia de Franco i de les eleccions del juny del 1977.

ERC l’ha reforçat a l’abraçar el dogma que fora de l’independen­tisme no hi podia haver una investidur­a digna. El forcejamen­t serà dur i no es pot descartar res. Puigdemont es juga la seva supervivèn­cia com a actor principal ja que Torra va ser només un president vicari. I ERC no vol que Aragonès sigui un segon Torra, un president en llibertat vigilada.

JxCat vol desgastar el candidat d’ERC i que, com Torra, quedi condiciona­t per Puigdemont

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain