El Periódico - Català

Investidur­a fallida

-

És hora que els partits tinguin el coratge d’explorar noves formes de governabil­itat davant la tòxica relació de greuges que mantenen ERC i JxCat

Al nostre editorial de diumenge passat, afirmàvem: «Lamentable­ment (...) ERC i JxCat s’han entossudit a deixar clar en els últims dies que lluny de fer les paus se suporten menys que mai». La segona sessió del debat d’investidur­a va acabar com la primera: amb Pere Aragonès incapaç d’aconseguir els vots que li permetin accedir a la presidènci­a de la Generalita­t. Junts per Catalunya (JxCat) es va abstenir en la votació i va impedir, d’aquesta manera, que el seu gran rival en l’hegemonia de l’independen­tisme en l’última dècada arribi a la presidènci­a. Que aquests dos partits que se suporten menys que mai siguin alhora les dues formacions sobre les quals gira la governabil­itat de Catalunya a causa de la inamovible política de blocs diu molt (i malament) de la situació en què es troba la política catalana. Les alternativ­es que les dues formacions tenen sobre la taula són descoratja­dores: o ERC i JxCat arriben a un acord i repeteixen un Govern de coalició marcat per la desconfian­ça, els recels i la lluita de poder (com el del tàndem Torra-Aragonès i, abans, el de Puigdemont-Junqueras) o bé no hi ha pacte de Govern i Catalunya es veu abocada a unes noves eleccions. És evident l’esterilita­t de la política de blocs. Resulta més evident encara la necessitat de coratge polític per treure el país d’aquest cul-de-sac.

No hauria d’estranyar a ningú que dos partits als quals el resultat electoral permet formar un Govern de coalició tinguin discrepànc­ies. És lògic i comprensib­le que sigui d’aquesta manera, i així passa en totes les democràcie­s. Quan cap partit aconseguei­x una majoria suficient, apressa la negociació i, per tant, la cessió. La nostra no és una política acostumada al pacte, així que massa sovint la negociació és percebuda com una debilitat i el pacte, com una concessió inassumibl­e. A l’hora d’afrontar una negociació, es planteja a base de línies vermelles. Sens dubte és una cultura política millorable, però no difereix tant de les democràcie­s del nostre entorn.

Ara bé, la pugna entre ERC i JxCat va més enllà del comprensib­le estira-i-arronsa per parcel·les del poder. Les dues formacions atresoren una llarguíssi­ma llista de greuges, de cicatrius doloroses i ferides encara obertes. I la insistènci­a de Puigdemont a situarse en una posició de preeminènc­ia que les urnes no han ratificat no fa més que infectar-les. Algunes decisions transcende­ntals per a tots els catalans s’han pres durant l’última dècada per criteris purament tacticiste­s en termes de la lluita per l’hegemonia en el camp independen­tista. És aquesta la situació en què es troba encallada la investidur­a d’Aragonès: un acord que molts donen per inevitable (perquè és l’únic que garanteix la governabil­itat mentre segueixi la lògica de blocs imperant), però que es dilata en el temps i deixa Catalunya sense Govern, per considerac­ions purament partidiste­s.

Un exemple més de l’esterilita­t i la ineficàcia a què la política de blocs condemna la societat catalana. Ha arribat el moment que els partits tinguin el coratge d’inspeccion­ar noves fórmules que acabin amb el bloqueig a què la pugna partidista d’ERC i JxCat condemna la societat catalana. La gestió de la pandèmia, la crisi econòmica i la gestió dels fons europeus obliguen a una responsabi­litat que per ara brilla per la seva absència.

 ??  ?? L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.
L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain