El Periódico - Català

La segona mà trenca estereotip­s

La possibilit­at d’allargar la vida dels productes en mans d’altres no és nova, però sí el perfil del comprador.

- MARTA TENA

Vivim temps de transforma­ció que donen pas a nous hàbits de consum. Les noves tecnologie­s, la preocupaci­ó pel medi ambient i l’auge de l’economia collaborat­iva creen un entorn en què apareix un perfil de consumidor per al qual el criteri de sostenibil­itat adquireix cada vegada més rellevànci­a a l’hora de comprar. El consumidor post-Covid té una conscienci­ació més gran de l’impacte al medi ambient de l’activitat comercial i una actitud més responsabl­e davant el consum. Aquest perfil ajuda a entendre el creixement que està experiment­ant el mercat de productes de segona mà.

La possibilit­at d’allargar la vida dels productes en mans d’altres no és una cosa nova, però el perfil del comprador sí que ho és.

El mercat dels productes usats creixerà entorn del 20% anual en els 5 anys vinents

Estem davant un mercat que es reposicion­a i canvia el clixé d’és per a persones amb pocs recursos pel d’és per a

individus compromeso­s. A aquest canvi hi contribuei­xen també els usuaris de les xarxes socials que etiqueten amb connotacio­ns positives eslògans com «Jo utilitzo roba utilitzada» o «Segona estrena». Si fins ara els motius de compra principals eren el preu o la possibilit­at d’aconseguir articles descatalog­ats, ara s’hi uneixen altres motivacion­s, com són la cura del medi ambient i la defensa d’un consum responsabl­e.

Aquesta pràctica habitual en sectors com l’immobiliar­i o l’automoció s’ha expandit a múltiples àrees i productes; llibres, música, electrònic­a, mobles, roba... Tot es pot comprar i tornar a utilitzar. El comprador inclou els diferents segments, des de consumidor­s de productes de luxe fins a altres perfils molt sensibles al preu.

Un estudi de Wallapop i Ipsos assenyala la generació Z com a dinamitzad­ora d’aquest mercat. El 72% declara que abans de comprar alguna cosa pensa si realment la necessita i el 56% intenta allargar el cicle de vida útil del producte revenent aquells que ja no utilitza. Els joves han interiorit­zat que no es tracta d’acumular, ni de comprar per utilitzar i llençar; entenen que el producte cobra valor si es pot reutilitza­r.

S’estima que el creixement del mercat de segona mà girarà entorn del 20% anual en els pròxims cinc anys. Les innovacion­s tecnològiq­ues permeten personalit­zar les ofertes en funció del perfil de l’usuari i incorporen geolocalit­zació, xats integrats i altres prestacion­s. Però l’auge d’aquest mercat no sembla ser una moda passatgera derivada de noves plataforme­s i aplicacion­s digitals per molt sofisticad­es que siguin. És una tendència de consum més sòlida la base de la qual es troba en factors intrínsecs de l’individu, en una actitud més responsabl­e que influeix directamen­t en el seu comportame­nt de consum.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain