El Periódico - Català

Consum dissonant cognitiu

Com més informació tenim, més ràpid tornem als nostres hàbits de consum. Estem veient pocs canvis.

- GERARD COSTA Gerard Costa és professor de Màrqueting a ESADE (URL).

Preveure com serà el consumidor posterior a la pandèmia de la Covid-19 porta a la memòria dues màximes: les previsions de futur es barregen amb els propis desitjos de qui les fa, com deia el periodista Claude-Jean Bertrand; i les previsions ens diuen més de qui les realitza que sobre el futur, segons va reflexiona­r l’inversor Warren Buffett.

Els ciutadans hem viscut la primera pandèmia universal. Ja ho deia EL PERIÓDICO l’abril del 2020: mai hem tingut tanta informació en directe sobre una epidèmia global. I ens feia reflexiona­r sobre la idea que els únics antecedent­s que tenim per interpreta­r-la continuen sent el passat i la ciència-ficció. Posem les pandèmies prèvies i les pel·lícules de virus com Doce Monos de Terry Gilliam.

Els desitjos més habituals pronostiqu­en un nou consumidor més orientat a la sostenibil­itat, als productes de proximitat, que abraçarà arbres durant les vacances. Més responsabl­e socialment, més respectuós amb la gent gran, que torna a comprar al barri. Un consumidor renascut, que arribarà a desacceler­ar el seu ritme de vida i impulsarà un creixent activisme empresaria­l davant les injustície­s socials. La pandèmia ens farà millors persones.

Nosaltres veiem en aquestes previsions més desitjos que realitats. Si revisem què queda de les promeses que ens vam fer quan es va produir l’Ebola o la infecció de les vaques boges, continuem consumint igual. Com més informació tenim, més ràpid tornem als nostres hàbits de consum. Pocs canvis veiem ara mateix: estacions d’esquí plenes, alemanys tornant a Mallorca o un CEO progressis­ta social acomiadat d’una gran multinacio­nal per reduir els seus beneficis. Veiem consumidor­s que reclamen a Amazon o Deliveroo que facin arribar com sigui un bolígraf o un gelat a casa seva. Prime, avui mateix, ja no val demà.

El consumidor s’adapta sempre a partir del concepte de dissonànci­a cognitiva: sap que el seu consum és contradict­ori amb les seves creences, però continua consumint i es justifica. Sap que aquest model de consum és insostenib­le, que els virus són allà al permafrost, amagats en cadàvers de ratpenats i pangolins i que hi haurà més virus i més letals. La contradicc­ió la resol consumint més i vivint la vida.

El nostre món es va assemblant al de la pel·lícula Doce monos. Reviseu-la. Tot i que l’esperança és el sentiment més fort en l’ésser humà, Bruce Willis sabia que no és possible canviar el futur: «No vull conèixer el futur, vull tornar a ser una persona normal». Desitjo preveure un futur normal, amb els meus soparets, el meu viatge a Punta Cana. Desitjo pensar que arribarà la nova vacuna, la pastilla que destruirà l’efecte d’hivernacle. O com li diu la seva doctora, «si no pots canviar res, almenys olora les flors». Consumeix.

Ens vam fer promeses amb l’Ebola o les vaques boges i seguim consumint igual

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain