El Periódico - Català

Sanitat autoritza la nova vacuna de Janssen per als més grans

La utilitzaci­ó del sèrum de la monodosi, juntament amb els de Pfizer-BioNTech i de Moderna, permetrà incrementa­r el ritme de les vacunacion­s en els grups de més edat.

- EL PERIÓDICO

La Comissió de Salut Pública va aprovar ahir una nova actualitza­ció de l’Estratègia de Vacunació que preveu que quan hi hagi disponibil­itat de dosis de la nova vacuna de Janssen es pugui utilitzar de manera paral·lela a les vacunes de Pfizer i Moderna per incrementa­r el ritme de vacunació dels grups de més edat. Aquesta decisió aclareix la immunitzac­ió del grup de població d’entre 66 i 79 anys, que no podia rebre la vacuna d’AstraZenec­a i estava a expenses de l’arribada d’altres sèrums, mentre que persones més joves, en concret d’entre 60 i 65 ja estaven sent vacunats amb les dosis de l’anglosueca.

Segons va informar Sanitat, en l’esmentat document s’inclou l’ampliació de l’edat d’utilitzaci­ó de la vacuna d’AstraZenec­a, en el tram de 55 a 65 anys –ja vigent–, així com l’actualitza­ció d’alguns dels grups de risc a vacunar. Entre ells, inclou que les persones amb el VIH es vacunaran de manera simultània al grup d’aquelles amb edats compreses entre els 70 i els 79 anys i amb vacunes del tipus ARNm, amb la finalitat d’arribar a més protecció en menys temps.

Aquesta actualitza­ció, que haurà de ser ratificada avui pel Consell Interterri­torial de Salut, destaca que l’evidència científica mostra que les persones amb contagi previ, tant simptomàti­ques com asimptomàt­iques, «obtenen una resposta immune molt satisfactò­ria amb una sola dosi, que no millora amb l’administra­ció d’una segona dosi». Per tant s’administra­rà una sola dosi per als de fins a 65 anys i es manté la pauta de dues dosis per als qui superin aquesta edat.

Amb la vacuna d’AstraZenec­a, es completarà la immunitzac­ió dels grups de població prioritzat­s per la seva activitat essencial, com personal sanitari i sociosanit­ari no a primera línia i treballado­rs d’institucio­ns sanitàries i col·lectius en actiu amb una funció essencial (forces i cossos de seguretat de l’Estat o docents). A més, es continuarà vacunant amb el sèrum anglosuec les persones de 56-65 anys, començant per les de més edat.

El text aprovat per Sanitat i les comunitats estableix que «la vacuna a administra­r no pot ser a demanda o elecció a fi de no soscavar els principis i valors ètics de l’Estratègia». L’elecció del sèrum es basarà en l’eficàcia i en la seva indicació per als diferents grups de població.

 ?? Ferran Nadeu ?? Vacunació a la facultat de Geografia i Història de la UB, al Raval.
Ferran Nadeu Vacunació a la facultat de Geografia i Història de la UB, al Raval.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain