El Periódico - Català

La mascareta a l’aire lliure, obligatòri­a fins i tot amb distàncies |

Una nova llei, que entra avui en vigor, estableix l’ús de la protecció en qualsevol espai públic encara que se superi el metre i mig de separació.

- EL PERIÓDICO

La mascareta serà obligatòri­a per a totes les persones més grans de sis anys que, a partir d’avui, es trobin a l’aire lliure, fins i tot a la platja, tot i que es compleixi entre elles la distància de seguretat d’un metre i mig. El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar ahir una nova llei –que recull tota la normativa dictada fins ara sobre seguretat davant la Covid– per la qual l’ús de la mascareta serà obligatori en qualsevol espai públic, sigui quina sigui la distància que separi dues persones. El decret que regulava fins ara aquesta qüestió, aprovat el 20 de maig de l’any passat, eximia de l’ús del tapaboques quan existia la distància interperso­nal mínima, tot i que les adaptacion­s que van fer moltes comunitats autònomes endurien la mesura fins a fer que la mascareta fos obligatòri­a en totes les situacions.

La nova llei manté que l’obligació no serà exigible per a les persones que presentin algun tipus de malaltia o dificultat respiratòr­ia que pugui veure’s agreujada per l’ús de la mascareta o que, per la seva situació de discapacit­at o dependènci­a, no disposin d’autonomia per treure’s la mascareta. «Tampoc serà exigible en el cas d’exercici d’esport individual a l’aire lliure, ni en els supòsits de força major o situació de necessitat o quan, per la mateixa naturalesa de les activitats, l’ús de la mascareta resulti incompatib­le, d’acord amb les indicacion­s de les autoritats sanitàries», assenyala el document.

En tot cas, davant possibles situacions no especifica­des en el text de la llei, com la de l’ús obligatori a la platja, el Consell Interterri­torial de Salut repassarà en la reunió d’avui els preceptes de la norma per si fos necessari matisar-ne algun, va avançar ahir la ministra portaveu del Govern, María Jesús Montero, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. «La pandèmia ha sigut un aprenentat­ge conjunt», va dir Montero, després de reconèixer que «hi ha un decalatge entre la norma i la realitat».

La nova norma també estableix que la venda unitària de mascaretes quirúrgiqu­es que no estiguin empaquetad­es individual­ment només es podrà realitzar a les farmàcies. Inclou que les administra­cions competents vetllaran per garantir prou disponibil­itat de profession­als sanitaris amb capacitat de reorganitz­ació d’aquests d’acord amb les prioritats en cada moment i al·ludeix a la garantia d’un nombre suficient de profession­als involucrat­s en la prevenció i control de la malaltia, el seu diagnòstic primerenc, l’atenció als casos i la vigilància epidemiolò­gica.

 ?? Manu Mitru ?? Gent que passeja amb mascareta i sense a la Barcelonet­a.
Manu Mitru Gent que passeja amb mascareta i sense a la Barcelonet­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain