El Periódico - Català

En defensa pròpia

- Joan Ollé

Com a conseqüènc­ia d’un seguit de publicacio­ns aparegudes recentment contra la meva persona, agraeixo a EL PERIÓDICO que em permeti explicar-me i defensar la meva innocència.

Porto quasi 40 anys treballant com a professor a l’Institut del Teatre, i ha estat molt dolorós per a mi i pels meus llegir les denúncies d’ exalumnes fetes recentment públiques pel diari Ara, a conseqüènc­ia de les quals la direcció de l’IT va decidir apartar-me de la docència i iniciar una investigac­ió.

Vaig manifestar des d’un primer moment que era innocent

d’haver comès qualsevol delicte i que ho demostrari­a. Ho reitero.

Des de llavors he esperat un temps prudencial, fins a ser citat a declarar el 26 de març per la Comissió per la Prevenció de l’Assetjamen­t Sexual de l’IT. Si havia callat fins ara és perquè entenia que era davant d’aquest òrgan on havia de parlar en primer lloc. Així ho vaig fer, reiterant la meva innocència respecte a qualsevol acusació d’assetjamen­t sexual.

Tothom que em conegui sap com estimo el teatre, l’ensenyamen­t i els meus alumnes, molts dels quals van mostrar la seva preferènci­a per tenir-me com a professor, sent any rere any avaluat per ells amb qualificac­ions d’excel·lència, i a molts dels quals, tant dones com homes, he convidat a entrar al món profession­al i ara compto entre els meus amics.

He hagut de deixar, humiliat i sense cap respecte per la meva presumpció d’innocència, tota

activitat profession­al, i he sigut objecte d’un escrutini públic implacable que m’ha deixat en una situació en la qual m’és actualment impossible guanyar-me la vida.

Tinc l’absoluta convicció que mai no he comès cap comportame­nt legalment reprovable, però em resulta ara evident que si la meva manera d’ensenyar ha pogut fer mal a algú, demano perdó tant als que m’han denunciat com als que no ho han fet.

He ensenyat amb entrega, vehemència i rigor una matèria tan delicada com és el privilegi d’enfilar-se a un escenari per, des d’allà, convocar el públic al pensament i a l’emoció.

Però mai no he faltat volgudamen­t al respecte a cap persona. He confratern­itzat amb els alumnes fora de classe; he fet servir amb ells un llenguatge distès, col·loquial i provocador propi d’un marc de familiarit­at i confiança sense que ningú, fins ara, m’hagi fet saber que es va

«Mai he utilitzat la meva posició acadèmica per assetjar ningú ni per treure’n profit d’un altre tipus»

sentir ofès o maltractat pels meus actes o paraules.

Mai no he mantingut cap mena de relació sentimenta­l ni sexual amb cap alumna ni alumne en cap cas ni sota cap circumstàn­cia. Mai no he fet servir la meva posició acadèmica per assetjar ningú ni per treure’n profit de cap altra mena.

Tot i que els meus alumnes

han estat sempre majors d’edat, per a mi aquesta ha estat una línia vermella que mai no he trepitjat. Ningú no podrà dir que he aprofitat aquesta circumstàn­cia per, valent-me de la meva posició, aconseguir cap mena de benefici personal.

Mai no he agredit ningú. Condemno qualsevol tipus d’abús, i, en particular, l’abús sexual, així com qualsevol vexació o humiliació a qualsevol persona, sigui quin sigui el seu gènere, raça, ideologia o orientació sexual. Sense matisos.

En una publicació se m’ha arribat a dir «depredador sexual», i he encarregat al meu advocat que estudiï la interposic­ió d’accions penals al respecte.

També, entre les moltes desproporc­ions, distorsion­s i acusacions anònimes que he pogut llegir o escoltar, he entès que, efectivame­nt, alguns del meus exalumnes poden considerar que alguns aspectes de la meva perEl

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain