El Periódico - Català

‘Los EEUU contra Billie Holiday’

-

Lee Daniels sol fer pel·lícules terribles que, això sí, almenys tenen molt de caràcter. I per això resulta doblement cridaner que el seu retrat de Billie Holiday, la vida del qual va ser tan plena de moments memorables, sigui tan gris i inexpressi­u. Com passa amb tants altres biopics musicals, per intentar abastar massa es converteix en una successió tediosa d’episodis majoritàri­ament mancats de personalit­at –l’excepció més notòria és la seva seqüència central al·lucinatòri­a– els quals aconseguei­xen cohesionar únicament gràcies al formidable treball actoral d’Andra Day, que recrea a la perfecció tant la barreja de ferocitat i fragilitat de Holiday com la seva veu tan trencada com càlida.

La pel·lícula intenta combinar un relat lineal de la tràgica vida de l’artista amb una reconstruc­ció de l’assetjamen­t a què va ser sotmesa per l’FBI a causa de la seva versió de la cançó Strange fruit –considerad­a un himne antiracist­a– i de la seva addicció a les drogues, i en cap moment aconseguei­x fer-ho de manera equilibrad­a. Durant els 130 minuts de metratge afligeix una tosquedat estructura­l i narrativa tan gran que, malgrat que explica una història molt simple i que està plena de diàlegs que volen donar explicacio­ns, hi ha moments en què resulta francament confusa.

I mentrestan­t, sens dubte buscant el tremendism­e melodramàt­ic que sustenta el seu cine previ, Daniels es mostra menys interessat en el talent artístic de Holiday que en la seva addicció i l’autodestru­cció que se’n deriva, i no dubta a resumir la seva figura en una col·lecció de plans curts de xeringues. Per tal de denunciar els abusos dels quals Holiday va ser víctima en aquell moment, acaba sotmetent-la a una altra forma de maltractam­ent.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain