El Periódico - Català

‘Aliment’ Martí Sales Club Editor 256 pàgines. 19,90 euros

- VALÈRIA GAILLARD

El conte de l’escriptor sense inspiració es declina exuberant entre els joves autors i Martí Sales el reprèn per filar encara més prim parlant del vertigen de la pàgina en blanc, que al seu Aliment (Club Editor) es converteix en un deambular estival per l’esplèndida casa de la seva parent, que és ni més ni menys l’editora Maria Bohigas.

Aquest és un dels 27 textos que recull aquest diccionari gastronòmi­c que s’aproxima a la literatura per la porta d’una cuina casolana i tradiciona­l. Més que una escriptura de marxa Radetzky, el poeta cuina el llenguatge per «plantar patates a peu de pàgina», i després sospirar: «¡Que difícil que és fer una bona truita a la francesa!»

Buscant els interstici­s, i amb algun toc psicodèlic propi de Sales, el volum es presenta com un exercici lúdic i saborós que s’il·lumina aquí i allà amb curtcircui­ts lingüístic­s que recorden la textura il·lògica d’un país de les meravelles. A l’entrada «E» d’espaitemps, per exemple, exposa el perill que suposa deglutir grumolls de cola-cao que poden ocultar un portal espaciotem­poral. Per sort, per desactivar aquestes trampes existeixen antídots com una pastilla de sabó Heno de Pravia, un pinyol d’albercoc o un cuc de seda.

L’origen d’Aliment, el sisè llibre de Martí Sales –un enamorat de les albergínie­s, les carxofes, les anxoves i el gall d’indi–, és la immersió cap al fons Néstor Luján, xef que Sales va rellegir pacientmen­t a la Biblioteca de Catalunya. La seva prosa melosa condimenta el diccionari que incorpora, a més, il·lustracion­s d’autors com Frederic Amat, Èlia Llach o Gerard Altaió.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain