El Periódico - Català

Una increïble decisió arbitral condemna el Barça a Tel Aviv

Una tècnica a Mirotic per trepitjar la línia, al final de la pròrroga, va donar la victòria al Maccabi. El Madrid va caure davant l’Efes i es complica el futur.

- LUIS MENDIOLA

Una tècnica a Mirotic a 10 segons del final de la pròrroga va portar la condemna al Barça en la seva visita a la pista del Maccabi, celebrada per uns 3.000 aficionats a les grades sense massa distància social. Amb el partit igualat a 94, els àrbitres van sancionar l’equip blaugrana perquè l’estrella blaugrana va trepitjar la línia de banda mentre pressionav­a el servei de banda de Wilbekin, una decisió que gairebé mai es xiula.

El càstig va ser un tir lliure i la possessió per al quadro israelià, que ja no va deixar escapar la victòria (99-94) i va frustrar el repte dels blaugranes de segellar la primera posició de l’Eurolliga. A l’equip blaugrana encara li quedaran dues oportunita­ts més: la pròxima, divendres a la pista del Fenerbahçe, a Istanbul.

Al Barça li va costar molt entrar en un partit amb molts matisos defensius i la poderosa presència i intensitat del Maccabi sota la cistella, amb dos pivots croats com Bender (2,11, 23 anys) i Zizic (2,10, 23 anys), de pas recent i testimonia­l a l’NBA, que van acabar convertits en les figures. Zizic va acabar amb 24 punts, 8 rebots i un 33 de valoració; Bender, amb 16 punts, 6 rebots i 24. Tant a Davies com a Oriola els va costar moltíssim entrar en joc, tot i que el pivot nord-americà va acabar apareixent amb bones accions a la segona meitat.

El Barça va haver de recórrer a Mirotic, a la intensitat de Hanga i a la tornada a l’equip de Higgins, que va anar de menys a més, per agafar-se al partit i no permetre que el Maccabi el trenqués abans de temps (30-20, m. 15) en un pols que els israelians van afrontar ja sense pressió, descartats ja per entrar en els

P 9 10 11 12 12 13 14 14 14 14 16 17 17 18 21 20 23 27

F 2552 2539 2671 2552 2520 2480 2569 2502 2385 2507 2467 2395 2316 2318 2485 2339 2365 2332

C 2314 2434 2414 2454 2504 2457 2441 2463 2342 2488 2496 2447 2344 2397 2642 2414 2539 2704 quarts de forma sorprenent per la qualitat que atresoren.

El Maccabi va dominar el primer temps (39-38) i va mantenir la seva aposta a la represa. Va explotar les accions interiors de Zizic (amb un germà amb passat blaugrana, Andrija, que va jugar durant la temporada 2005) i Bender, responsabl­es d’alguns dels millors minuts del seu equip, per allargar el domini dels israelians fins a l’últim parcial (65-59, m. 30).

El Barça va anar incorporan­t jugadors a l’elèctrica batalla en què es va convertir el partit a mesura que avançaven els minuts. Apagat en atac, Davies va començar a sumar en defensa i a convertir-se en un factor important amb els seus rebots, els seus robatoris i la seva intimidaci­ó, mentre que Kuric i Calathes van elevar la consistènc­ia del joc blaugrana. I Mirotic, que ja s’havia deixat veure a la primera part, es va arrogar el paper d’estrella.

Va enllaçar el montenegrí uns minuts devastador­s en atac i defensa que li van donar un tomb al marcador (un parcial de 9-17 de sortida en l’últim període) i van situar l’equip blaugrana per davant durant els últims quatre minuts (74-76), convertits en un mà a mà, que Higgins va portar a la pròrroga amb una cistella a quatre segons (80-80).

El Barça va treballar bé durant el temps extra, amb un desplegame­nt físic de Davies sota la cistella. Però el Maccabi també va mostrar la seva millor versió, amb dos triples de Bryant i Dorsey consecutiu­s, i un rebot de Zizic, amb els

Wilbekin (10), Jones (4), Caloiario (12), Bender (16), Zizic (24) –cinc inicial–, Bryant (10), Cline (-), Casspi (11), Dorsey (10), Dibartolom­eo (-), Blayzer (2). 9 de 24 triples (Bender, 2), 36 rebots, 8 ofensius (Zizic, 8), 25 assistènci­es (Jones, 8)

Calathes (9), Higgins (20), Abrines (-), Mirotic (23), Oriola (4) –cinc inicial–, Davies (12), Westermann (2), Hanga (6), Bolmaro (-), Smits (6), Kuric (12).

8 de 22 triples (Kuric, 3), 32 rebots, 9 ofensius (Mirotic, 10), 19 assistènci­es (Calathes, 5)

19-14; 20-24; 26-21; 15-21; Pròrroga: 19-15

quals van prolongar la incertesa fins als últims segons (94-94),

L’equip blanc, per la seva banda, es va complicar seriosamen­t les seves opcions de play-off després de ser arrossegat per l’Efes d’Istanbul (83-108) . Res els va sortir bé als de Pablo Laso, expulsat al final d’un tercer quart, i sense Tavares per un cop al maluc. Larkin (16 punts), Simon (15 punts, 5 assistènci­es) i Sanli (17 punts) van ser claus a l’equip turc, que va anotar 14 triples (amb un 53%).

La tornada de Rudy (13 punts), Thompkins (19) i Garuba (12 punts, 6 rebots) van ser el millor al Madrid, que va viure un suplici en el tram final.