El Periódico - Català

«Espanya és el país europeu on hi ha més puters»

- PATRICIA MARTÍN

Professora titular de Sociologia del Gènere i una de les veus feministes més reconegude­s en la lluita per l’abolició de la prostituci­ó. Dies després que la vicepresid­enta Carmen Calvo advoqués per una llei que «impedeixi l’horror» de la prostituci­ó a Espanya, la directora del Centre d’Estudis de Gènere de la Universita­t de la Corunya i autora de La prostituci­ón en el corazón del capitalism­o afirma que l’esquerra està assumint que és una «forma d’esclavitud que s’ha d’erradicar».

—¿Per què s’ha de prohibir la prostituci­ó?

—La prostituci­ó no ha de ser prohibida, ha de ser abolida. I les dones que habiten aquesta indústria, la baula més feble de la cadena, no han de ser perseguide­s ni penalitzad­es. Al contrari, han de ser protegides i recolzades. Occident no té cap dret a explotar dones migrants i sense recursos.

— ¿No considera que l’abolició pot perjudicar les persones que volen exercir la prostituci­ó voluntària­ment?

— Les dones que estan en la prostituci­ó no es prostituei­xen de forma voluntària. Viuen situacions de vulnerabil­itat i pobresa, moltes vegades extremes, que les condueixen lamentable­ment a exercir la prostituci­ó per poder sobreviure. Moltes estan en aquest negoci criminal perquè han sigut enganyades o s’ha exercit violència sobre elles perquè continuïn formant part de la indústria de l’explotació sexual. Cap dona vol que el seu cos sigui objecte de violència.

— Els defensors de la regularitz­ació d’aquesta activitat afirmen que aquest model ajudaria a combatre el tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual. ¿Vostè creu que és així?

— No, no ho crec. En els països en els quals la prostituci­ó ha sigut regulada, ha crescut el tràfic i tota la criminalit­at que envolta la prostituci­ó. L’Ajuntament d’Amsterdam va encarregar una investigac­ió i els resultats als quals va arribar van ser que augmenta la criminalit­at, la insegureta­t i el tràfic. D’altra banda, la situació de les dones en prostituci­ó ha empitjorat i ha augmentat la seva vulnerabil­itat. No es pot regular l’explotació sexual.

— Segons la seva opinió, ¿quins elements hauria de tenir una llei que acabi amb la prostituci­ó?

— La prohibició de la prostituci­ó dirigeix la persecució i les sancions cap a les dones prostituïd­es, mentre que l’abolició posa el focus en els proxenetes i els puters. L’abolicioni­sme es recolza en quatre eixos: en primer lloc, la persecució del proxenetis­me, els bordells, els pisos i els espais en els quals es desenvolup­a la prostituci­ó; en segon, es multa els puters per dissuadir la demanda de serveis; en tercer, el desenvolup­ament de polítiques per a les dones que estan en prostituci­ó, i per últim, en un ampli programa d’educació afectivose­xual als centres d’ensenyamen­t.

— ¿Per què creu que fins ara cap Govern a Espanya ha abolit la prostituci­ó?

— Perquè les resistènci­es a què s’ha de fer front són moltes. Des del lobby proxeneta fins a tots els negocis que, sense estar-hi vinculats directamen­t, sí que extreuen algun benefici de la prostituci­ó, que són molts i molt variats, entre els quals les immobiliàr­ies, agències de turisme, taxistes, etcètera. No obstant, ha arribat el moment de fer polítiques abolicioni­stes. L’esquerra està assumint que la prostituci­ó és una forma d’esclavitud que ha de ser erradicada.

— Des de la seva perspectiv­a, ¿el debat abolició contra regularitz­ació obert en el moviment feminista ha anat a més?

— L’abolició de la prostituci­ó és

una vindicació feminista que ha anat creixent els últims anys en el context de denúncia de violència sexual que ha tingut lloc en el marc de la quarta onada feminista. La prostituci­ó és un dels molts rostres que adopta la violència sexual.

— A l’assaig La prostituci­ón en el corazón del capitalism­o [Catarata, 2017] analitza el negoci entorn d’aquesta activitat. ¿Hi ha xifres reals de quants prostíbuls hi ha, de quantes persones exerceixen la prostituci­ó o de quants diners mou aquest negoci?

— La prostituci­ó és el cor de la indústria internacio­nal de l’explotació sexual, formada per un conjunt de negocis, gairebé tots relacionat­s amb l’economia il·legal. Cal assenyalar que actualment és la tercera indústria, en termes de beneficis, a escala global en el marc de les economies il·lícites. A Espanya, quatre de cada 10 homes acudeixen a la prostituci­ó. Ara com ara, és el país europeu que té més nombre de puters de tot Europa i el tercer si mirem a escala global. En certes zones del món, a més, la indústria de l’explotació sexual s’ha convertit en una estratègia de desenvolup­ament, encoratjad­a fins i tot per les institucio­ns del capitalism­e internacio­nal. Homes de totes les classes accedeixen sexualment a cossos de dones amb escassos recursos i sempre en situació vulnerable. La majoria són migrants i pertanyent­s a comunitats culturals inferiorit­zades, tant per occident com per les elits dels seus propis països. Ha arribat l’hora de parar aquesta indignitat.

 ?? Emilia de Frutos ?? Rosa Cobo, directora del Centre d’Estudis de Gènere de la Universita­t de la Corunya i partidària de l’abolició de la prostituci­ó.
Emilia de Frutos Rosa Cobo, directora del Centre d’Estudis de Gènere de la Universita­t de la Corunya i partidària de l’abolició de la prostituci­ó.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain