El Periódico - Català

Descobrint l’art marroquí

El Museu Reina Sofia inaugura la mostra ‘Trilogía marroquí’, que exhibeix més de 250 peces del poc conegut art contempora­ni del país nord-africà.

- BEATRIZ MARTÍNEZ

El Museu Reina Sofia inaugura la seva primera gran exposició del 2021 amb Trilogía marroquí 19502020, una ambiciosa mostra que recull la producció artística del Marroc en tres moments històrics decisius i que serveix per visibilitz­ar una cultura que, malgrat la seva proximitat geogràfica, només 14 quilòmetre­s, continua sent tan desconegud­a.

«Una de les nostres principals línies és mirar d’entendre o analitzar altres modernitat­s, qüestionar la nostra manera de veure el món», explica el director del museu, Manuel Borja-Villel. «En aquest sentit, el Marroc és un país que està al mig de tot, és la frontera entre l’Àfrica i Europa, i estar al llindar agafa avui una dimensió important a l’hora de descolonit­zar la nostra mirada i trencar prejudicis».

Després de 40 anys de protectora­t francès i espanyol, el primer període que recull l’exposició comprèn des de la transició a la independèn­cia (1950-1969) marcat per la necessitat de compondre un discurs identitari a la vegada que es menyspreav­a el model artístic acadèmic previ.

Molts dels grans noms d’aquest moment van estudiar a l’estranger i es van nodrir de tota una sèrie d’influèncie­s que ells van intentar aplicar a la seva idiosincrà­sia. És el cas de Mohamed Melehi, Mohamed Chabâa o Farid Belkahia, que ens mostren un panorama divers que ens porta des del figuratiu fins a l’abstracció, passant per elements propis com la cal·ligrafia i l’ús del simbolisme i el color. La segona etapa, Anys de plom

(1970-1999), a partir del cop d’Estat, està marcada per l’activisme i l’efervescèn­cia creativa. Sorgirà una constel·lació de publicacio­ns alternativ­es que va donar veu a la dissidènci­a i van intentar reflexiona­r sobre la construcci­ó nacional, com la revista Souffles o més tard L’Intégral. Mentrestan­t, es lluitava contra la repressió a tots els camps artístics, tot i que alguns creadors van preferir refugiar-se en un àmbit íntim. Moltes dones van aparèixer en el panorama amb una formació autodidact­a, com Chaïbia Talal o Fatima Hassan i van començar a reflexiona­r sobre la condició femenina en un país àrab.

Estranyesa i perplexita­t

Finalment, La generació 00 a la qual pertanyen Yto Barrada i Mounir Fatmi, intenta plasmar les pulsions de l’època contemporà­nia marcada per l’ascens del populisme, la innovació tecnològic­a, els atemptats terroriste­s i la Primavera Àrab.

El component crític, polític i la recerca de les arrels són tres dels vèrtexs més importants d’aquest fascinant recorregut que obliga a mirar d’una altra manera tota una tradició que provoca tanta estranyesa com perplexita­t. La mostra, comissaria­da pel mateix Manuel Borja-Villel i Abdellah Karroum, inclou 250 obres, al costat de documents d’arxiu i material audiovisua­l que ens endinsa a tota una dimensió desconegud­a i atapeïda de riquesa expressiva.

«Estar a la frontera agafa avui una dimensió molt important», afirma Borja-Villel

 ?? David Castro ?? Una de les obres exposades a la mostra ‘Trilogía marroquí 1950-2020’ del Reina Sofia de Madrid.
David Castro Una de les obres exposades a la mostra ‘Trilogía marroquí 1950-2020’ del Reina Sofia de Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain