El Periódico - Català

ON HI HA VOLCANS, HI HA BRASA

Els germans Juncà han afegit al seu restaurant amb estrella a la Vall de Bianya un espai dedicat a la memòria i la conservaci­ó

- PAU ARENÓS

Ca l’Enric, a la Vall de Bianya, és un dels grans restaurant­s de Catalunya, amb la becada com a animal secret i emblemàtic, que preparen amb una combinació sense precedents de rusticitat i academicis­me.

Els germans Juncà, Joan, Isabel i Jordi són els hereus d’una manera de cuinar ancestral i arrelada en una terra fèrtil i freda, de volcans i fagedes, i aquesta boira que és també preservado­ra. Si tinguessin un escut familiar, amb una esvelta becada al centre, hi figuraria una data: 1882, l’any de fundació de la masia familiar.

Aquesta gent que ve de lluny s’enfronta a la novetat sense temor, però amb la prudència necessària: han desdoblat la marca amb una casa de menjars amb terrasses que recorda l’operació dels germans Roca amb el Mas Marroch.

En un dels espais per a banquets, a la mateixa finca familiar, a pocs metres del restaurant amb estrella, van inaugurar el juny del 2020 l’Hostal de Ca l’Enric amb un esperit conservaci­onista, que no conservado­r.

Homenatgen la mare, la Dolors, i la cuina de fonda moderna i és, al seu torn, un autohomena­tge, perquè també hi figuren plats que alguna vegada han estat a la carta de Ca l’Enric.

A l’estiu, durant la primera escletxa de llibertat, van tenir un èxit continuat que va omplir l’ampli menjador. «No ens ho imaginàvem, ens va desbordar», diu la Isabel, responsabl­e d’aquest espai de la memòria, al costat de la graella totèmica, i amb Jair Rodríguez a la direcció de la sala.

De les brases surten uns pedrers majúsculs, ben torrats per fora i amb un interior fundent, en un exercici de precisió que preserva la finor. I això que el foc té les seves lleis, i no sempre són les dels homes. Necessita algú capacitat que eviti l’incendi.

Els pedrers serveixen per categoritz­ar les persones de forma binària: sí o no. Jo soc de «sí». Aquestes glàndules de la vedella són monticles enganyosos. Quedar-se en l’aspecte és abandonar la profundita­t. El Jordi les va començar a preparar com a revenja: «Devia tenir uns 20 anys quan vaig estar en un tres estrelles de París, les vaig demanar i eren horribles».

Crema la fusta d’alzina i la combustió escaliva les patates de l’ensaladill­a russa (que completen amb ventresca de bonítol) i daura les costelles de porc duroc que han sigut marinades amb herbes de proximitat i amb curri de llunyania. A la boca es desfan com les paraules amables.

El Joan és un sommelier de traca i mocador i la carta està ben regada: escullo La Milonga 2018, syrah que Mario Rovira planta a Tiana.

L’Hostal de Ca l’Enric feia anys que era al cap del Joan: «Volia un retir, apartar-me de la competició per deixar pas als joves», com el seu fill Adrià, que ja és a la pastisseri­a de la casa mare. La pandèmia ho ha ajornat gairebé tot i el Joan segueix a la carrera, sense deixar de planejar aquell futur que obliga a mirar l’ahir: pensa a elaborar embotits, en les olles de llegums (¡cocotxes amb mongetes de Santa Pau!), en els horts, en els arbres tofoners (¡el flam d’ous trufats i llet d’ovella!), en una granja on alimentar els animals amb farratge propi. És una transforma­ció amb retrovisor.

Segueixo el camí del caneló, caneloníss­im, fins al tàrtar. No és un tàrtar per a distrets: va triomfar a Ca l’Enric. Costella de vaca simmental amb 30 dies de maduració, pebre, envinagrat­s, ceba tendra, rovell, cibulet, camamilla o fino. I patates fregides. Patates Kennebec plantades en sòl volcànic: fan servir 100 quilos a la setmana. Gruixudes, cruixents, bigues mestres que subjecten una història amb gairebé 140 anys.

Apagats els volcans, el foc continua encès a la brasa dels germans Juncà.

DE LES BRASES SURTEN UNS PEDRERS MAJÚSCULS, BEN TORRATS PER FORA

 ?? David Aparicio ?? Els germans Jordi, Joan i Isabel Juncà, al menjador de l’Hostal de Ca l’Enric, a la Vall de Bianya, la Garrotxa.
David Aparicio Els germans Jordi, Joan i Isabel Juncà, al menjador de l’Hostal de Ca l’Enric, a la Vall de Bianya, la Garrotxa.
 ?? David Aparicio ?? Els pedrers de vedella a la brasa.
David Aparicio Els pedrers de vedella a la brasa.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain