El Periódico - Català

Junts no descarta facilitar la investidur­a d’Aragonès i passar a l’oposició

> Els puigdemont­istes exigeixen deixar en paper mullat el preacord entre ERC i la CUP, un full de ruta independen­tista ambiciós i unitat a Madrid contra les tesis de Rufián

- FIDEL MASREAL

Res és definitiu, i menys en la política actual. I encara menys en el si de l’independen­tisme. La intenció pública i privada de Junts per Catalunya és la d’investir Pere Aragonès com a president de la Generalita­t, prèvia negociació a fons del full de ruta independen­tista, el pla de govern, la composició de les conselleri­es i la unitat estratègic­a en tots els fronts, incloent-hi el del Congrés dels Diputats. No hi haurà eleccions anticipade­s, afirmen els postconver­gents. Ara bé, al partit de l’expresiden­t Carles Puigdemont exigeixen un pacte satisfacto­ri i no descarten que, en cas de no aconseguir-lo, toqui investir gratis Aragonès i passar a l’oposició.

La llista de qüestions pendents és llarga. I si bé és cert que a tots els fronts hi ha progressos, Junts continua mantenint un nivell d’exigència molt elevat. És el cas del pla de govern, és a dir, el programa amb què gestionar la situació socioeconò­mica. «El preacord entre Esquerra i la CUP és paper mullat», resumeixen a JxCat. És a dir, volen tombar un document del qual els anticapita­listes no tenen intenció de tocar ni una coma, sota amenaça de retirar el suport cupaire al presidenci­able republicà.

Models de país oposats

Junts argumenta que el seu model de país és als antípodes del de la CUP. Defensa l’escola concertada com a part essencial del model educatiu, argumenta que la salut pública no sempre ha d’estar gestionada per centres de titularita­t pública, no accepta la moratòria d’energies renovables i qüestiona la viabilitat econòmica d’un pla pilot sobre la renda bàsica universal, entre altres qüestions.

Tot això suposaria esmenar l’esquelet, la base, del preacord entre els republican­s i els anticapita­listes, que té un perfil netament progressis­ta. Les darreres mencions del candidat Aragonès en els seus discursos a Karl Marx o al Front Ampli de l’Uruguai han fet regirar-se a la cadira els diputats de Junts.

Quant al full de ruta cap a la independèn­cia, malgrat els gestos de distensió d’Aragonès en el seu discurs en el segon debat d’investidur­a, a favor de preparar escenaris alternatiu­s al del diàleg amb l’Estat, Junts vol concrecion­s. No vol pintar un acord en què no confiï.

Els puigdemont­istes afirmen que acceptar dos anys de negociació amb Madrid, malgrat no creure-hi i tenir clar que no donarà fruits, ha de ser a canvi que Esquerra assumeixi la unilateral­itat com a via de futur i comenci ja a treballar-hi, a preparar-la, tan discretame­nt com sigui necessari. Aquí és on encaixa el paper del Consell per la República, per, diuen a Junts, portar a terme aquesta tasca sense por de represàlie­s legals.

Pel que fa a la unitat d’acció al Congrés dels Diputats, els postconver­gents avisen que serà impossible si l’home d’Esquerra a Madrid continua sent Gabriel Rufián, amb el qual no comparteix­en ni fons ni forma ni maneres. Junts llança exigències, malgrat tenir quatre diputats a la Cambra baixa (eren vuit fins que els de Puigdemont van trencar amb el PDECat) davant els 13 representa­nts republican­s.

La unitat és un objectiu difícilmen­t assequible quan Junts vota gairebé sistemàtic­ament en contra de qualsevol recolzamen­t al Govern del PSOE i Unides Podem i

Si no hi ha pacte, votar el candidat republicà evitaria eleccions sense assumir-ne el programa

en canvi ERC ha recolzat la investidur­a i els Pressupost­os Generals de l’Estat.

A tot això s’ha d’afegir la negociació més pecuniària, encara per concretar, sobre qui gestiona cada conselleri­a. Els postconver­gents reclamen el Departamen­t d’Economia i àrees de pes econòmic i social (una cosa així com l’actual model de repartimen­t entre tots dos, però a la inversa) mentre ERC diu que s’ha de partir de zero.

Amenaça o convicció

Es tracta, doncs, d’una tasca hercúlia. La intenció oficial i oficiosa de Junts és aconseguir un pacte i entrar al Govern. És més, al seu si hi ha nombrosos càrrecs de tots els nivells en l’administra­ció l’interès fins i tot personal dels quals reclama seguir en el poder polític institucio­nal. Sí, però –sigui com a amenaça o com a convicció dels representa­nts més durs de la via unilateral– Junts no ha tancat la porta a complir la seva promesa d’evitar eleccions, però votant la investidur­a d’Aragonès sense comprometr­e’s a entrar en el seu Govern, ni a recolzar-lo. És a dir, passant a l’oposició.

n

 ?? Ferran Nadeu ?? Pere Aragonès surt del Parlament amb la seva dona, Janina Juli, el dia 26, després del primer veto a la investidur­a.
Ferran Nadeu Pere Aragonès surt del Parlament amb la seva dona, Janina Juli, el dia 26, després del primer veto a la investidur­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain