El Periódico - Català

Vincle indestruct­ible amb Laporta

- ALBERT GUASCH

Torna al Barça per ocupar una de les cinc vicepresid­ències de la nova directiva. El seu primer pas es va saldar amb una estressant acció de responsabi­litat que va posar en risc el seu patrimoni. És l’única dona de l’equip de Laporta i això li dona més visibilita­t. Exercirà també de portaveu de la junta.

Quan va presentar un per un els seus directius durant la presa de possessió, Joan Laporta va dir, en el torn de Maria Elena Fort, que quan era jove s’hi va voler casar. Era broma, és clar, tot i que mantenen el que ella defineix com «un vincle indestruct­ible».

Es coneixen certament des de fa molts anys. De quan Laporta anava amb la candidatur­a d’Ángel Fernández a les eleccions del 1997 i ella es va presentar voluntària com a intervento­ra. Després, Fort i el seu pare es van unir a la crida de l’Elefant Blau, esperonats per l’antinuñism­e comú.

L’etapa, breu però intensa, com a directiva en la recta final del primer mandat de Laporta i la resistènci­a davant la dolorosa acció de responsabi­litat van acabar de reforçar un afecte plasmat ara en aquesta segona part al FC Barcelona. Fort no és només l’única dona de l’equip directiu. És l’única amb dues carteres: vicepresid­enta de Relacions Institucio­nals i primera portaveu de la junta.

Fort, de 50 anys, és la sòcia més antiga de tota la taula directiva, Laporta inclòs. La 8.297. Després de sortir de la clínica, el seu pare va passar abans per les oficines del FC Barcelona que pel registre civil. Mai s’ha dubtat casa seva que calia ser del Barça. Ella integra la quarta generació de socis d’una família blaugrana fins al moll de l’os. Ja ho eren els seus besavis.

Fort, advocada amb bufet propi especialit­zat en dret públic i urbanisme, arriba a aquesta segona era al club amb una actitud davant la vida molt canviada. Diu que es pren les coses de forma diferent, amb més tranquil·litat. Comprensib­le si s’analitzen els esdevenime­nts que l’han posat a prova en els últims anys.

Pèrdues d’altres

Va entrar a la junta el 2008, quan Laporta acabava de superar amb conflictes una moció de confiança, i el 2010 se la va fer responsabl­e pel global de set anys de mandat amb una acció de responsabi­litat iniciada per la junta de Sandro Rosell i mantinguda sense indulgènci­a per Josep Maria Bartomeu. A ella i els altres directius se’ls va posar a la motxilla les pèrdues generades abans de la seva

entrada al club, com les que va deixar la gestió de Joan Gaspart.

Fins al 25 de maig del 2017, quan es va produir la sentència eximent i alliberado­ra d’apel·lació, va arrossegar tota l’angoixa que comportava que li reclamessi­n 2,9 milions d’euros més interessos.

«Tenir penjada aquesta espasa a sobre no es paga ni amb diners ni amb perdó. A més a més, no han de perdonar-nos de res, no vam fer res dolent», va declarar a aquest diari el 2016. Per això sempre es va negar a pactar.

Una setmana abans de la primera

sentència absolutòri­a els metges van desnonar el seu marit Jordi Sirera, víctima d’un càncer. No tenia ànims per celebrar res. Laporta, en la seva condició de regidor de l’Ajuntament de Barcelona, els va casar en una cerimònia civil al Saló de Cent un mes abans que morís l’abril del 2015. El vincle indestruct­ible de què parla amb el president barcelonis­ta té ciment per situacions així.

Llavors, quan va enviduar, els seus dos fills tenien 12 i 4 anys i sempre els va mantenir al marge del patiment que li va causar l’acció de responsabi­litat. Ja en tenien prou amb la seva tragèdia familiar. Ara, amb 18 i 10 respectiva­ment, veuen la seva mare tornar al club amb un esperit optimista malgrat el que va succeir en el passat. «Crec que ho farem bé», ha dit Fort, tan independen­tista i cruyffista com Laporta.

Pas pel Parlament

Deixa enrere una incursió en la política, a la qual va entrar, ha assegurat, sense ànim de perdurarhi. Fort es va presentar a la llista de JxCat en les eleccions del 2017 per Barcelona en el número 23. Inicialmen­t no va aconseguir seient al Parlament, però el maig del 2019 va acabar obtenint l’acta com a diputada després de la renúncia d’alguns parlamenta­ris.

Una experiènci­a que ha valorat com a positiva, pel que té d’escoltar i negociar amb persones que pensen diferent, posar-se en el punt de vista d’algú allunyat ideològica­ment, i sempre pensant a millorar la vida de la ciutadania. Una tasca que va compatibil­itzar amb la seva professió, com ha començat a fer ja al Barça, on s’inverteixe­n moltes hores sense cobrar, com és ben sabut.

Infrarepre­sentació

Per la seva experiènci­a en la reordenaci­ó de l’àrea del Camp Nou en la seva primera etapa com a directiva i els seus coneixemen­ts en urbanisme, Fort participar­à també de l’impuls de l’Espai Barça, cartera que dirigeix el directiu Jordi Llauradó.

Però, a part d’exercir una de les cinc vicepresid­ències, serà portaveu de la junta i també portaveu de tota una col·lectivitat, al ser l’única dona en la junta. Una clara infrarepre­sentació en un club amb el 26% de sòcies. Se la mirarà davant cada estirabot o gesticulac­ió paternalis­ta que pugui sorgir de l’entitat.

Però que ningú esperi una fugida intempesti­va: recordi’s que el vincle amb Laporta és a prova de tempestes. Per alguna cosa aquest l’anomena de forma còmplice com «la presidenta de facto».

 ?? Mònica Tudela ?? Maria Elena Fort, al balcó del seu despatx a la rambla de Catalunya de Barcelona.
Mònica Tudela Maria Elena Fort, al balcó del seu despatx a la rambla de Catalunya de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain