El Periódico - Català

El president de la patronal hotelera, condemnat a dos anys per frau fiscal

> La sentència imposa a Jorge Marichal una multa de 586.000 € i veta el seu accés a subvencion­s públiques i beneficis tributaris o de la Seguretat Social

- M. Á. MONTERO Santa Cruz de Tenerife

L’Audiència Provincial de Santa Cruz de Tenerife ha confirmat la condemna al president de la Confederac­ió Espanyola d’Hotels i Allotjamen­ts Turístics (CEHAT), Jorge Marichal, de dos anys de presó, multa de 585.896 euros i pèrdua de la possibilit­at d’obtenir subvencion­s o ajudes públiques i beneficis i incentius fiscals o de la Seguretat Social durant tres anys per un delicte contra Hisenda. A més, ha d’indemnitza­r a l’Agència Tributària amb 292.948 euros, més els interessos de demora, en concepte de responsabi­litat civil.

La sentència ratifica en la seva totalitat la que havia emès el Jutjat Penal número 8 de Santa Cruz de Tenerife, que el 10 de juliol del 2019 va condemnar Marichal, president del Consell de Turisme de la CEOE des d’aquell any. Marichal va arribar a la direcció de la patronal hotelera nacional el desembre del 2019, cinc mesos després d’haver sigut condemnat en primera instància. L’empresari va recórrer la decisió de l’Audiència Provincial davant el Constituci­onal, que no suspèn l’execució de la sentència.

Apartament­s i locals

Marichal va donar el salt a la patronal nacional des de la presidènci­a de l’Associació Hotelera i Extrahotel­era de Tenerife, La Palma, La Gomera i El Hierro, el ‘lobby’ dels empresaris del sector turístic a la província de Santa Cruz de Tenerife, càrrec que encara ostenten i que compagina amb el de president de la patronal hotelera d’Espanya.

El cas es va iniciar el novembre del 2012 amb la investigac­ió d’una operació de les empreses Marmon Atlantis i Clínica San Eugenio. La societat limitada Marmon Atlantis, fundada el 2005 per Marichal i un soci amb qui compartia l’òrgan d’administra­ció com a administra­dors mancomunat­s, va comprar aquell any un local a Tenerife per 300.506 euros que, després d’unes obres, es va dividir en nou apartament­s i dos locals.

El 2009, Marmon Atlantis va vendre els apartament­s per 1,49 milions a Clínica San Eugenio, de la qual Marichal és soci majoritari, constructo­r, hoteler i, fins a l’agost del 2020, president del PSOE d’Arona, un dels principals ajuntament­s turístics de les Canàries, la gestió urbanístic­a dels quals està tacada per encreuamen­ts de denúncies sobre corrupció. Agustín Marichal és el pare de Jorge. Tots dos són socis de Clínica San Eugenio, per la qual cosa la compravend­a es va tancar entre empreses vinculades.

El cas es va iniciar arran d’una operació immobiliàr­ia entre dues firmes que tenien l’empresari com a soci

Després d’un primer pagament de 200.000 euros, l’entitat compradora havia d’abonar 1,37 milions més en sis mesos. Però el deute mai es va saldar. Clínica San Eugenio no va pagar i Marmon Atlantis mai va abonar l’impost sobre societats pels beneficis aconseguit­s en la compravend­a, entorn d’un milió d’euros. Marichal i el seu soci, com a administra­dors mancomunat­s de Marmon (a la qual es declara com a responsabl­e civil subsidiàri­a), haurien d’haver ingressat el 2009, per l’impost sobre societats, 293.000 euros a Hisenda, la suma defraudada.

Comptabili­tat amb lupa

Marmon Atlantis no va dipositar els seus comptes anuals i els seus administra­dors tampoc van presentar la declaració de l’impost sobre societats entre 2006 i 2010. Marichal i el seu soci ni tan sols van portar «adequadame­nt» la comptabili­tat de l’empresa, que no tenia treballado­rs. Només va ser el vehicle per canalitzar la compravend­a dels apartament­s sense tributar per això, considera la sentència.

L’Agència Tributària va portar l’operació als tribunals, que li han donat la raó tant en primera com en segona instància en un procés fins ara discret. Ni el Jutjat Penal ni l’Audiència Provincial van acceptar cap de les justificac­ions dels condemnats i veuen acreditada l’existència d’ànim de defraudar.

«Mai han reclamat a Clínica San Eugenio l’important deute que té amb Marmon, sent Marichal soci de les dues i emparant-se en la relació de parentiu amb l’altre soci de la compradora [Marichal pare], malgrat haver afirmat que els apartament­s estan produint rendiments», recull la sentència de l’Audiència Provincial. I afegeix: «És un atac frontal a la lògica més bàsica si tenim en compte l’import de l’operació, superior al milió d’euros».

 ?? El Periódico ?? Jorge Marichal, president de la Confederac­ió Espanyola d’Hotels i Allotjamen­ts Turístics (CEHAT).
El Periódico Jorge Marichal, president de la Confederac­ió Espanyola d’Hotels i Allotjamen­ts Turístics (CEHAT).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain