El Periódico - Català

Els anglesos podran fer-se dos tests de Covid a la setmana

> Amb aquesta mesura, el Govern de Johnson pretén trencar la cadena de transmissi­ó i detectar els contagiats asimptomàt­ics

- BEGOÑA ARCE

El Govern de Boris Johnson ofereix als ciutadans d’Anglaterra la possibilit­at de sotmetre’s, a partir d’aquest divendres, a dues proves gratuïtes i ràpides de Covid-19 a la setmana. A més d’aquest anunci, el primer ministre britànic va confirmar ahir la reobertura el 12 d’abril a Anglaterra de comerços, perruqueri­es i gimnasos com a part de la desescalad­a. Pubs i restaurant­s també podran tornar a l’activitat però només per servir menjars a l’aire lliure.

En aquesta etapa es continua recomanant el teletrebal­l, els grups a l’interior s’elevaran a un màxim de sis persones i a l’aire lliure, de 15. Les sortides a l’estranger continuen prohibides, mentre el Govern estudia l’ús d’un «certificat sobre l’estat de la Covid» per facilitar viatges i la represa d’esdevenime­nts multitudin­aris.

«No podem ser complaents. Estem veient les onades de malaltia colpejant altres països. Encara no sabem com és de fort el blindatge de la vacuna o com serà, quan els casos comencin a augmentar de nou, com em temo que passarà», va declarar Johnson.

El nou pas cap a la normalitza­ció estarà acompanyat de mesures per trencar la cadena de transmissi­ó del coronaviru­s i detectar els contagiats asimptomàt­ics. La vacunació massiva avança ràpidament amb més de 37 milions de persones que ja han rebut almenys una primera dosi i el nombre de casos i víctimes mortals ha descendit dràsticame­nt. Les autoritats se centren ara a controlar l’entrada de noves variants i prevenir la difusió del virus pel territori.

La sanitat pública (NHS) posarà a disposició dels anglesos dos tests gratuïts a la setmana. Aquestes proves ràpides es poden fer al domicili propi, el lloc de treball, les escoles, o en centres especials. Estaran disponible­s a partir de divendres per a totes les persones, incloses les asimptomàt­iques. «Un de cada tres infectats no presenta cap símptoma», va recordar el premier. Des que es van introduir les proves ràpides s’han detectat 120.000 positius al país.

«Problemes ètics i pràctics»

Johnson va confirmar l’inici a mitjans d’aquest mes d’una prova pilot amb els anomenats «passaports de vacunació» en nou grans esdevenime­nts, incloses la semifinal i la final de la Copa de la Federació Anglesa de Futbol a l’estadi de Wembley. En l’aplicació constarà si el portador té immunitat, si està vacunat o si té una prova negativa. Aquests «certificat­s sobre l’estat de la Covid», com Johnson prefereix anomenar-los, xoquen amb una forta resistènci­a entre la classe política i reticèncie­s en la ciutadania. El primer ministre va reconèixer que la seva implantaci­ó planteja problemes «ètics i pràctics», però va deixar entreveure que potser són necessaris per poder viatjar a l’estranger o participar en actes multitudin­aris. En tot cas no estaran disponible­s fins almenys el 21 de juny. El primer ministre no va avançar cap data per al retorn als viatges a l’estranger, que es regiran per un nou sistema, en el qual els països estaran classifica­ts amb els colors del semàfor depenent del nivell de contagis i vacunació. El verd inclourà els menys afectats i viatjar-hi només requerirà un test negatiu. Els marcatges en ambre, necessites­sin de dues setmanes d’aïllament a la tornada. Als classifica­ts en vermell, una llista integrada fins ara per 39 països, estarà totalment prohibit viatjar.

 ??  ?? Centre de tests de coronaviru­s a l’estació de London Bridge, a la capital anglesa.
Centre de tests de coronaviru­s a l’estació de London Bridge, a la capital anglesa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain