El Periódico - Català

Netanyahu torna a judici mentre Israel intenta formar Govern

> El primer ministre en funcions s’enfronta a la fase de testimonis en un dels seus processos per frau, suborn i abús de confiança

- ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

El primer ministre en funcions d’Israel, Benjamin Netanyahu, s’asseu de nou al banc dels acusats. Mentre el president del país, Reuven Rivlin, inicia la ronda de consultes per formar Govern, al tribunal de Jerusalem comença la fase de testimonis del judici per corrupció. «De moment, no veig la manera de formar una coalició [que tregui el país del llarg bloqueig polític]», va lamentar Rivlin. A uns quants quilòmetre­s, la fiscal Liat Ben Ari va acusar Netanyahu d’haver fet un «ús il·legítim» del seu poder i d’utilitzar favors com a «monedes de canvi».

«Això és una caça de bruixes», va denunciar el mandatari al final de la jornada. «Intenten enderrocar un poderós primer ministre de la dreta; és un intent de cop d’Estat», va insistir. El primer ministre en funcions va començar ahir al Tribunal de Districte de Jerusalem com a acusat de frau, suborn i abús de confiança un dels seus casos de corrupció. A poca distància, els seus companys del Likud el proposaven com a candidat a governar Israel.

Després de les quartes eleccions en dos anys, el president Rivlin s’enfronta a una de les rondes de consultes amb els partits més incertes de les últimes dècades. «La democràcia està exhausta», va expressar. La polaritzac­ió al país ha deixat una Knéset, Parlament israelià, molt fragmentad­a, amb 13 partits amb representa­ció. Aquest fet dificulta la tasca d’escollir un candidat per formar Govern.

La imatge de Netanyahu al banc va portar Rivlin a expressar que potser tindrà en compte altres considerac­ions ètiques per descartar candidats. Les eleccions del 23 de mar passat , plantejade­s com un plebiscit sobre el primer ministre, no van donar la majoria a cap bloc. Tot i que la negativa del partit Hadath integrant de la Llista Conjunta Àrab de recolzar Yair Lapid, líder de l’oposició, acosta més el càrrec a Netanyahu.

«De moment, no veig la manera de formar una coalició», lamenta el president Rivlin

«Kim Jong-un»

El mes de febrer l’únic primer ministre imputat en el càrrec de la història d’Israel es va declarar innocent per les acusacions de frau, suborn i abús de confiança. Ahir la fiscal Ben Ari el va acusar de buscar «beneficis indeguts dels propietari­s dels principals mitjans de comunicaci­ó d’Israel per fer avançar els seus assumptes personals». Per demostrar-ho, va testificar Ilan Yeshua, exdirector executiu del lloc de notícies Walla.

Yeshua va al·legar que mentre treballava en aquest mitjà, els amos, Shaul i Iris Elovitch, «el van bombardeja­r» amb demandes d’una cobertura positiva de Netanyahu. Durant el seu testimoni, va reconèixer que anomenaven Netanyahu i la seva dona, Sara, «Kim Jong-un i Ri Sol-ju», amb referència al dictador de Corea del Nord i la seva dona. El primer ministre amb prou feines es va quedar més d’una hora a la sessió. Desenes de manifestan­ts a favor i en contra del dirigent es concentrav­en als afores del tribunal.

Aquest és un dels tres casos de corrupció en els quals Bibi està imputat. Es tracta del cas 4.000, pel qual, suposadame­nt, quan estava en els càrrecs de primer ministre i ministre de Comunicaci­ons, havia promogut decisions reguladore­s favorables al gegant de les telecomuni­cacions Bezeq a canvi de cobertura positiva a Walla. En el cas 2.000, se l’acusa de frau i abús de confiança per oferir ajuda per millorar la circulació del diari Yediot Ahronot a canvi de la publicació de notícies favorables. Al seu torn, en el cas 1.000, està acusat dels mateixos càrrecs per rebre obsequis de poderosos empresaris a canvi de favors.

n

 ?? Menahem Kahama / AFP ?? Seguidors de Benjamin Netanyahu, ahir davant el tribunal de Jerusalem.
Menahem Kahama / AFP Seguidors de Benjamin Netanyahu, ahir davant el tribunal de Jerusalem.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain