El Periódico - Català

Borisov, a un pas de perdre el poder a Bulgària

> El primer ministre guanya els comicis però té molt difícil formar Govern

- VLADISLAV PUNCHE (EFE)

Bulgària, el país més pobre de la UE, afronta una formació de Govern molt difícil després de les eleccions guanyades diumenge, tot i que amb pèrdua de recolzamen­t, pel primer ministre, el populista Boiko Borisov, i marcades per la irrupció de partits protesta reticents a pactar amb les forces tradiciona­ls. Borisov ha aconseguit guanyar les seves cinquenes eleccions consecutiv­es des del 2009, malgrat la mala gestió de la pandèmia, les acusacions de corrupció i l’afartament de molts búlgars cap a un sistema polític i social que veuen en mans d’una petita oligarquia.

Amb el 90% de les paperetes escrutades, el seu conservado­r Ciutadans pel Desenvolup­ament Europeu de Bulgària (GERB) ha aconseguit el 26% dels recolzamen­ts i, segons càlculs no oficials, 69 dels 240 escons del Parlament, 26 menys dels que tenia. És el seu pitjor resultat des que es va fundar el 2006.

Borisov es va dirigir la nit electoral a tots els partits per «oferir la pau» i proposar un Executiu tecnòcrata d’unitat format que dirigeixi el país fins a finals d’any i gestioni la crisi de la pandèmia, que afecta molt durament el país. Si el GERB ha sigut el guanyador matemàtic, el gran triomfador dels comicis ha sigut Existeix Tal Poble, un partit sorgit de les protestes antigovern­amentals de l’estiu passat i que a la seva primera cursa electoral ha quedat segon, amb el 18% i 47 escons.

El seu líder és Slavi Trifonov, un cantant i expresenta­dor d’un popular programa de sàtira política, que ha llançat un missatge populista, contra la corrupció, el clientelis­me polític i l’oligarquia amb què identifica el GERB i el Partit Socialista, les forces dominants l’última dècada.

Acabar amb la corrupció

En el seu èxit ha relegat els socialiste­s al tercer lloc, amb tot just el 15 % dels vots. Trifonov va descartar durant la campanya electoral pactar amb aquestes dues forces polítiques. El seu programa de Govern no està clar, més enllà de la seva promesa de canviar el sistema i acabar amb la corrupció en un dels països de la UE que pitjor puntuació obté en aquest aspecte.

També es nega a pactar amb el GERB i els socialiste­s mostren dos nous partits protesta: el conservado­r Bulgària Democràtic­a (9,5%) i l’esquerrà ¡Aixeca’t Bulgària! ¡Mafiosos Fora! (4,8%). Les tres formacions polítiques sumen ara un terç dels escons, amb la incertesa de què faran amb ells.

n

 ?? AFP ?? El primer ministre Boiko Borisov, diumenge, dia de les eleccions.
AFP El primer ministre Boiko Borisov, diumenge, dia de les eleccions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain