El Periódico - Català

Podem va gastar248.868€ irregularm­ent a les generals del 2019

- ÁNGELES VÁZQUEZ

Madrid

El Tribunal de Comptes considera que Unides Podem va incórrer en «despeses irregulars» en la campanya de les eleccions generals del 2019, una petita part de les quals, 9.406 euros, correspone­n a despeses amb «justificac­ió insuficien­t» i 239.462 més a despeses publicitàr­ies prèvies a la campanya electoral. Aquestes dades figuren a l’informe que l’òrgan fiscalitza­dor acaba de publicar sobre la comptabili­tat de les formacions polítiques en els comicis del 2019, i de cara a les subvencion­s públiques a les quals tenen dret per costejar aspectes de la campanya electoral, informa Efe.

En el cas d’Unides Podem, el Tribunal constata que les seves despeses electorals ordinàries justificad­es van ascendir a 2.376.086 euros i adverteix que per considerar les subvencion­s de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg) no es poden computar les anteriors a l’inici de la campanya, de manera que exclou els gairebé 250.000 euros considerat­s irregulars de les ajudes públiques.

A més, la formació morada va computar 24.390 euros com a despeses electorals quan obeïen a operacions ordinàries no subvencion­ables i va consignar 128.368 euros com a despeses de propaganda electoral quan corresponi­en a ordinàries, per la qual cosa el Tribunal de Comptes ha procedit a la seva «reclassifi­cació» per calcular quin és l’import subjecte a subvencion­s.

L’informe recull les al·legacions d’Unides Podem, que sí que entén que la publicitat a les xarxes socials s’ha de considerar inclosa a les despeses subvencion­ables, a la qual cosa el Tribunal de Comptes respon que no presentava candidats ni programa sinó que pretenia donar a conèixer posicions polítiques i captar vot.

En la seva comptabili­tat, la coalició va incloure els «serveis d’estilisme als candidats» dins de la campanya, però l’òrgan fiscalitza­dor apunta que aquesta despesa no «s’entén inclosa en cap dels conceptes» recollits a la LOREG.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain