El Periódico - Català

El CIS pronostica un empat entre esquerres i dretes a Madrid

> Els dos blocs sumarien 68 diputats, l’actual presidenta guanyaria amb 59 escons, Iglesias en trauria 10 i Cs no entraria a l’Assemblea

- PILAR SANTOS

La campanya per a les eleccions del 4 de maig serà determinan­t per als madrilenys, que hauran de decidir si continuen confiant en el PP, que presideix la regió des de 1995, o prefereixe­n girar full. Cap partit té assegurade­s la majoria absoluta i les aliances postelecto­rals, a esquerres i dretes, són vives. Així ho va indicar ahir l’enquesta del Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues (CIS), que apunta a un empat entre els dos blocs.

Si el 2019 Ángel Gabilondo (PSOE) va ser el candidat amb més escons, ara ho seria Isabel Díaz Ayuso (PP). L’actual cap de l’Executiu gairebé doblaria el seu resultat de fa dos anys (el CIS assenyala que passarà de 30 a 59 diputats) i podria sumar-ne fins a 68 amb els 9 que obtindria Vox. Ciutadans no es podria aliar aquesta vegada amb ells perquè, al no arribar al 5% de vots, no tindria la possibilit­at d’obtenir cap escó. La resta de partits, amb Gabilondo al capdavant (38 parlamenta­ris), podrien igualar aquesta xifra: Més Madrid, amb Mónica García (20), i Podem, amb Pablo Iglesias (10).

Els d’Inés Arrimadas (que ara es presenten amb Edmundo Bal de cap de llista després d’apartar Ignacio Aguado) no passen la prova del 5% de les paperetes. L’enquesta els deixa en el 4,4%. Si ho fessin i aconseguis­sin frenar la campanya del PP per absorbir els seus votants, podrien ser decisius i decidir si repeteixen i pacten a la dreta, amb Ayuso i Vox, o a l’esquerra. De fet, la líder del PP ha de vigilar quin tipus de campanya fa enfront de Rocío Monasterio, la candidata ultra, ja que el CIS apunta que l’extrema dreta depassa el límit electoral de Madrid per poc: l’estimació és del 5,4%. Ayuso aconseguei­x millor nota que Monasterio entre els votants de Vox, un 7,9 davant un 7,4.

Crítiques pel càlcul

Diversos experts en sondejos van advertir a Twitter que l’estimació de vot de l’enquesta del CIS no correspon amb els escons que atorga a cada partit. La variació és significat­iva, ja que el bloc de les esquerres en sumaria 70 (37 del PSOE, 21 de Més Madrid i 12 de Podem) i el de dretes, 66 (58 del PP i 8 de Vox). Segons fonts de l’equip del president de l’institut públic d’enquestes, José Félix Tezanos, el nombre de diputats respon a una «mitjana d’hipòtesis» d’altres sondejos coneguts. Tezanos es va reafirmar en el resultat final.

Als 4.124 enquestats entre el 19 i el 28 de març els van demanar que valoressin els caps de cartell. El que millor nota obté és Gabilondo, que aprova amb un 5,6, una cosa que també fa García, amb un 5,4. La resta suspèn. Ayuso

frega la frontera amb un 4,9; Bal treu un 4,3, Monasterio s’enfonsa amb un 3,6 i Iglesias és el més mal valorat: un 3,2.

I tot i que l’aspirant del PP suspèn, és la candidata que més nombre d’entrevista­ts preferirie­n com a presidenta regional, un 38,6%, seguida del candidat socialista (22,3%), mentre que Monasterio i Bal comparteix­en els últims llocs amb un 2,2%.

La influència de la pandèmia

Gairebé tres de cada quatre madrilenys (el 74,5%) pensen que la gestió de la pandèmia del coronaviru­s influirà «molt» o «bastant» en les eleccions, davant un 22,2% que considera «poc» o «gens» rellevant aquest assumpte. El 43,4% dels enquestats qualifica de «dolenta» o «molt dolenta» la feina d’Ayuso en aquest àrea, mentre que el 36,6% la considera «bona» o «molt bona» i el 18,3% la titlla de «regular».

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain