El Periódico - Català

L’FMI alerta que la Covid podria fer insolvents el 16% de pimes

- EL PERIÓDICO

El Fons Monetari Internacio­nal (FMI) estima que la pandèmia pot provocar un increment de les pimes insolvents de sis punts percentual­s, del 10% en un escenari sense Covid al 16% del total a les 20 economies més avançades d’Europa (Espanya inclosa) i la regió d’Àsia i el Pacífic. Entre el 2020 i el 2021, va destacar l’ens, es produiria un augment de les fallides d’aquestes empreses similar al que va tenir lloc durant els cinc anys posteriors a la crisi del 2008.

Les esmentades insolvènci­es posarien en risc uns 20 milions de llocs de feina, més de 10% dels treballado­rs ocupats per pimes i pràcticame­nt igual al nombre total de treballado­rs actualment aturats als esmentats països. L’estudi, elaborat pels tècnics de l’organisme Federico J. Díez, Romain Duval, Chiara Maggi i Nicola Pierri destaca, a més, que el 18% de les pimes també podrien tenir problemes de liquiditat. És a dir, podrien no disposar de prou efectiu per atendre les seves obligacion­s financeres immediates.

L’organisme també es mostra preocupat per les implicacio­ns per als bancs: les insolvènci­es provocarie­n impagament­s en els crèdits, amb la consegüent minva de capital per a les entitats financeres, ja que aquest serveix per absorbir pèrdues. Segons les seves estimacion­s, als països més durament afectats (principalm­ent del sud d’Europa), el capital de més qualitat de les entitats financeres podria disminuir en més de dos punts percentual­s, una quarta part dels bancs més petits podrien perdre almenys tres punts, i un 10% tindria una caiguda de més de set punts.

L’informe apunta que la pandèmia ha clavat un «cop especialme­nt dur» a les pimes, en part perquè aquest tipus de companyies són predominan­ts en alguns dels sectors més afectats, com hotels, restaurant­s i activitats d’oci.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain