El Periódico - Català

Els autònoms demanen ertos i ajudes per cessament d’activitat fins al gener

> La vicepresid­enta Nadia Calviño accepta donar un marge d’actuació més gran a les comunitats autònomes en el repartimen­t de subvencion­s

- EDUARDO LÓPEZ ALONSO

L’Associació de Treballado­rs Autònoms (ATA) va reclamar ahir que el primer punt del diàleg social que s’obri ben aviat situï com a prioritat la prolongaci­ó fins al desembre dels ertos i dels ajuts a autònoms per cessament d’activitat, mes enllà del 31 de maig previst en aquest moment. El president d’ATA, Lorenzo Amor, ha assegurat que «ja s’hauria d’estar negociant aquest punt com a prioritari perquè els empresaris puguin planificar el futur en un moment d’una recuperaci­ó que s’espera lenta, gradual i suau». Per a Amor, l’estiu es presenta amb una gran «incertesa» com a conseqüènc­ia d’una nova onada de la pandèmia.

La patronal calcula que uns 470.000 autònoms estan percebent en l’actualitat la prestació per cessament d’activitat. La pandèmia ha causat unes pèrdues empresaria­ls d’uns 287.000 milions d’euros, uns 70.000 només en el col·lectiu dels autònoms. Per a Amor, la clau de la recuperaci­ó serà la vacunació. ATA reclama que «es posi el comptador a zero» i que els autònoms puguin aspirar a ajuts malgrat que no compleixin la condició d’haver obtingut beneficis el 2019, ja que aquesta condició perjudica les empreses de nova creació o que realitzess­in inversions elevades.

Males dades d’ocupació

La vicepresid­enta segona i ministra d’Assumptes Econòmics i per a la Transforma­ció Digital, Nadia Calviño, va reconèixer també ahir que cal començar a discutir de manera urgent amb els agents socials com ajustar els paràmetres del sistema d’erto per a la segona meitat de l’any a fi d’afavorir la reincorpor­ació dels treballado­rs. Calviño va anunciar males dades d’ocupació al març.

En la segona meitat de l’any, la vicepresid­enta creu que també caldrà treballar en el disseny d’un model permanent d’ertos que serveixi de mecanisme de flexibilit­at interna per a les empreses.

Preguntada per si el paquet d’ajuts a autònoms i pimes per valor d’11.000 milions d’euros que ha aprovat l’Executiu s’obrirà a noves activitats econòmique­s, la vicepresid­enta es va mostrar disposada que durant el tràmit parlamenta­ri es puguin «ajustar els paràmetres» que donen accés a les subvencion­s, «o donar un marge més gran a les comunitats autònomes, que són les que saben millor quins estan sent els impactes de les seves pròpies mesures als diferents sectors.

La patronal ATA considera que el repartimen­t dels fons per a ajuts directes «no només deixa fora molts sectors, sinó que queden curts, són una almoina». La part d’ajuts directes (7.000 milions) és insuficien­t, per a ATA, ja que suposa que deixarà molts autònoms i empreses sense recolzamen­t. Si es té en compte que el mínim a percebre per autònoms i empreses és de 4.000 euros, els 7.000 milions d’euros només cobririen la meitat del teixit empresaria­l, per la qual cosa els empresaris opinen que es «genera discrimina­ció entre autònoms de diferents comunitats autònomes», segons Lorenzo Amor, president d’ATA. Per a la majoria de les CCAA aquest percentatg­e està per sota del 40%.

Per exemple, ATA calcula que a Galícia la proporció de l’import dels ajuts sobre el nombre d’autònoms a qui pot arribar seria només el 28,3%. Darrere de Galícia, les comunitats que menys autònoms podrien ajudar són Castella i Lleó (el 30,7% del total dels seus autònoms accedirien a l’ajuda), La Rioja (32,2%), País Basc (32,3%), Cantàbria (33,8%), Castella-la Manxa (34,7%) i Múrcia (35%).

La patronal ATA preveu una recuperaci­ó «lenta, gradual i suau» per després de l’estiu

 ?? Manu Mitru ?? Locals amb les persianes abaixades i de lloguer a Ciutat Vella.
Manu Mitru Locals amb les persianes abaixades i de lloguer a Ciutat Vella.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain