El Periódico - Català

Una treballado­ra lesbiana guanya més que una heterosexu­al, però menys que els gais

> Un informe pioner d’investigad­ors de la UPF acredita que l’orientació sexual dels empleats té incidència sobre el sou

- GABRIEL UBIETO

Malgrat que Espanya va ser el tercer país del món a legalitzar el matrimoni entre persones del mateix sexe, això no significa que estigui lliure de discrimina­cions per raó d’orientació sexual. Un informe pioner d’investigad­ors de la Universita­t Pompeu Fabra (UPF) ha acreditat que la identitat sexual té incidència sobre el salari dels treballado­rs. I les seves conclusion­s són que les treballado­res lesbianes cobren més que les heterosexu­als. No passa així, no obstant, entre els treballado­rs homosexual­s, que guanyen menys que els seus homòlegs heterosexu­als.

Segons les dades analitzade­s, un home heterosexu­al guanya de mitjana 2.213 euros al mes; un homosexual, 2.060 euros; una dona lesbiana, 1.874 euros, i una d’heterosexu­al, 1.723 euros. És a dir, la bretxa de gènere continua present i favorable als homes independen­tment de la seva orientació sexual. No obstant, en el cas de les dones homosexual­s, aquesta és lleugerame­nt inferior.

Un dels motius que troben els autors de l’estudi per explicar aquest biaix diferencia­l és que les parelles formades per dones homosexual­s són més equitative­s a l’hora de repartir-se les tasques de la casa. Això implica una menor tendència a assumir feines a temps parcial, a rebutjar hores extres o a no poder competir per determinat­s plusos o variables, causes recurrents que expliquen la bretxa salarial de gènere.

«Les dones lesbianes són menys propenses a assumir el gruix de les tasques domèstique­s i de cures de la llar i, per tant, també són menys propenses a la inactivita­t i al treball a temps parcial que les dones heterosexu­als», diu María José González, coautora de l’estudi. És a dir, en les parelles de dones homosexual­s no es reprodueix­en (o es reprodueix­en menys) els rols històrics de gènere: les dones es carreguen les tasques de la casa i els homes se centren a treballar.

L’estudi reuneix evidències que els homosexual­s –homes o dones– estan més formats. Lesbianes

i gais declarats reuneixen un nivell educatiu més alt que els heterosexu­als. No obstant, pesen més altres variables i això no es tradueix en un sou més gran.

Discrimina­ció

Les dones amb parelles del mateix sexe tenen un nivell educatiu més alt que els homes heterosexu­als, però no per això guanyen més. Els gais també estan més formats en general que els heterosexu­als, però cobren menys. Les xifres avalen la hipòtesi de la discrimina­ció per orientació sexual.

«Els nostres resultats mostren que els homes homosexual­s que viuen en parella pateixen un desavantat­ge salarial respecte als heterosexu­als que conviuen sota el mateix model. I aquest desavantat­ge segueix present malgrat tenir en compte diferèncie­s socio-demogràfiq­ues, com la presència de fills, el nivell educatiu, el nivell ocupaciona­l, l’experiènci­a laboral o el sector laboral [públic o privat]», diu González.

L’estudi analitza l’evolució dels salaris i les seves diferèncie­s segons l’orientació sexual des del 2006, l’any després que es legalitzés a Espanya el matrimoni homosexual, i fins al 2018, últim any del qual es tenen dades. És pioner en tant que fa un encreuamen­t estimat de dades entre rendes disponible­s i orientació sexual a partir de combinar dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA), de la Seguretat Social i de l’Agència Tributària. És així com aconseguei­x anar més enllà del gènere i, per llars, defineix l’orientació sexual dels cohabitant­s sobre una mostra de 190.000 persones.

La investigac­ió revela evidències que van, parcialmen­t, en la línia d’altres estudis, com el publicat l’any passat per l’Institut d’Economia de Barcelona de la Universita­t de Barcelona (UB). Segons aquest, la bretxa salarial es redueix abans en les parelles lesbianes quan són mares, mentre que els gais no pateixen penalitzac­ió per ser pares.

La dona homosexual està més formada en general que l’home heterosexu­al, però no per això cobra més

 ?? Brooke Cagle (Unsplash) ?? Treballado­res exerceixen la seva tasca fent ús de les noves tecnologie­s.
Brooke Cagle (Unsplash) Treballado­res exerceixen la seva tasca fent ús de les noves tecnologie­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain