El Periódico - Català

Per a la llibertat

La mentalitat autoritàri­a que revelen les mesures institucio­nals preses en el marc de la lluita contra la pandèmia pot haver vingut per quedar-se, de manera que cal lluitar-hi en contra

- Jordi Nieva-Fenoll Jordi Nieva-Fenoll és catedràtic de Dret Processal de la Universita­t de Barcelona.

Cada actuació comporta una alta dosi de moralina amb tendència a contagiar-se entre la població i un menyspreu terrible pels drets del ciutadà

Evoco Miguel Hernández per denunciar una amenaça greu. No és només la puntada de peu a la porta de la policia sense ordre judicial ni delicte flagrant. No és que alguns dels nostres diputats i senadors –¿van saber què votaven?– pretenguin que portem mascareta en tot moment sense ser sanitàriam­ent necessària. No és que es persegueix­i persones per expressar les seves opinions. No és que es recaragoli la redacció d’alguns delictes o es manipulin els fets per obtenir així imputacion­s o condemnes. No és que ens tanquessin radicalmen­t a casa durant gairebé dos mesos amb l’excusa d’una pandèmia que no es transmet per passejar sol pel carrer o la muntanya. Ni tan sols és que tinguem un toc de queda que ha vingut per quedar-se indefinida­ment sense tenir gairebé cap raó de ser excepte en dies concrets, però no sistemàtic­ament.

Amb tot això no només no s’ha aconseguit controlar la pandèmia eficaçment, sinó que a més s’han provocat depression­s, suïcidis, violència de gènere, pèrdua d’ocupació i un desastre econòmic sense precedents. La pandèmia sembla que passarà amb la vacunació, per les esperançad­ores notícies que van venint d’Israel i el Regne Unit. Però el pitjor de cara al futur és que la mentalitat que revelen les actuacions institucio­nals enumerades en el paràgraf anterior pot haver vingut per quedar-se. És una mentalitat inequívoca­ment autoritàri­a que concep que els problemes només es poden arreglar dràsticame­nt, ignorant en una mesura inacceptab­le els drets fonamental­s. A grans mals, grans remeis, diu una frase estúpida portada a l’extrem, i fins i tot sense portar-la-hi.

Al principi de la pandèmia semblava que alguns governs europeus s’havien inspirat en l’estratègia xinesa per lluitar contra la pandèmia. Sense excloure aquesta inspiració de la dictadura oriental, el que s’ha fet evident aquests mesos en algunes de les nostres autoritats és que existeix un temor estrany de no obrar de forma autoritàri­a, com si pensessin que la gent no obeeix si no és amb severitat. A més, diverses actuacions revelen un desconeixe­ment sorprenent del dret, perquè, coneixent-lo, o no s’actua de la forma que s’està fent, o bé es prenen mesures sanitàries però explicant sempre de forma comprensib­le i amb detall la seva raó de ser, limitant-ne l’impacte en la mesura possible. Però no està sent així. S’han tancat negocis sense disposar de càlculs científics que confirmess­in que generen contagis.

Al contrari, cada mesura ha anat acompanyad­a d’una alta dosi de moralina que s’ha contagiat considerab­lement entre la població, així com d’un menyspreu pels drets dels ciutadans terrible. La majoria de juristes, periodiste­s i ciutadans en general no han dit res perquè eren conscients de la dificultat enorme de prendre decisions governamen­tals en situació d’incertesa. Uns altres vam optar per protestar per algunes mesures que eren escandalos­ament absurdes, ja que aquestes mesures solen trencar precintes de protecció de la llibertat que després costa molt restaurar. De fet, quan la vulneració és generalitz­ada ja és tard per tornar enrere, perquè la gent s’ha acostumat a la falta de llibertat. Per això vaig protestar, per exemple, per l’ús indiscrimi­nat de la mascareta en espais oberts, ja que és simplement ridícul pensar que les persones que passegen alliberen aerosols contagioso­s, i que no ho fan els esportiste­s que van corrent o les persones que s’asseuen a la terrassa d’un bar, tot i que només es retirin la mascareta quan xarrupen cervesa, que no és el cas. O els clients de l’interior d’un restaurant quan ingereixen el menjar.

Per descomptat, passat el temps, els governs, que tant s’han copiat entre si sense raó ni sentit, han augmentat les restriccio­ns, avalant tocs de queda indefinits, mascaretes al mig de la muntanya o puntades de peu a la porta de domicilis sostenint, de manera sorprenent, que un domicili no ho és si no s’hi dorm. Que lluny que queda aquell «la casa d’un home és el seu castell» que va dir Edward Coke al segle XVII... No es pot seguir guardant silenci. S’ha de combatre aquesta terrible pandèmia mentre arriben les vacunes, però amb lògica i democràcia. No destruint la llibertat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain