El Periódico - Català

Setge o segona oportunita­t

-

Davant l’amenaça que es disparin els impagament­s d’empreses i particular­s, s’han de buscar alternativ­es a les estratègie­s agressives de cobrament

Després d’un any amb l’activitat econòmica en estat d’hibernació, amb breus despertars que no s’han acabat de confirmar i un panorama per al futur immediat encara incert –en una contrarell­otge entre el ritme de vacunació i l’horitzó de l’estiu cada vegada més pròxim–, la perspectiv­a d’insolvènci­a de moltes empreses i particular­s es fa cada vegada més real. El recurs dels ertos, les periòdique­s flexibilit­zacions de l’activitat jugant sempre a no depassar el límit de les recomanaci­ons sanitàries més estrictes, els crèdits ICO, les renegociac­ions de deute, la congelació dels concursos de creditors i l’expectativ­a que s’acabin confirmant les promeses d’ajudes directes o reformulac­ió dels crèdits obtinguts han anat frenant el que, si aquests dics acaben per rebentar quan arribin al seu límit temporal, pot convertir-se en un tsunami d’impagament­s d’empreses i persones físiques. Igual que, en el terreny immobiliar­i, es tem que quan s’aixequin les restriccio­ns als desnonamen­ts es visqui una crisi habitacion­al de dimensions difícils de sostenir.

Les empreses dedicades a comprar als creditors originals deute virtualmen­t irrecupera­ble a preus irrisoris i a posar en pràctica mecanismes de pressió per aconseguir recuperar el possible ja aposten per la imminència de l’arribada d’aquesta onada d’insolvènci­es, amb un volum molt superior al que ja s’ha anat succeint des de l’inici de la crisi de la Covid.

Han passat els temps del cobrament porta a porta amb cridaneres estratègie­s per avergonyir o intimidar el deutor. La reforma de l’article 172 del Codi Penal el 2015 va acotar dràsticame­nt les pràctiques qualificab­les com a assetjamen­t de l’honor i la intimitat. Però el traspàs de la condició de creditor a empreses situades en altres països ha obert una escletxa per combinar els processos legals amb formes de pressió telefònica que vulneren el dret a la intimitat, difonen la situació del deutor entre tercers i utilitzen formes d’assetjamen­t insostenib­le (com trucades repetides en horari nocturn) que teòricamen­t la llei espanyola havia descartat. La gravetat de la situació econòmica ha fet que moltes entitats financeres hagin optat per moratòries i renegociac­ions de deute, a l’espera d’una recuperaci­ó que permeti als seus deutors aixecar el cap i posar-se al dia. Altres impagament­s s’han traspassat a aquestes empreses de cobrament amb formes d’actuació d’extrema duresa sobre situacions personals que poden arribar a ser desesperad­es.

Si la dificultat per recuperar el que s’ha prestat a persones en situació no de morositat fraudulent­a o d’evasió dels seus actius als seus creditors sinó d’estricta ruïna explica l’auge d’aquest mercat, en els casos en què els flotadors anticrisi no arribin a evitar el naufragi seria lògic que també es disparés un altre recurs creat també el 2015 i del qual fins ara s’ha fet ús en poques ocasions. Es tracta de l’establert en l’anomenada llei de segona oportunita­t, que permet eximir autònoms i particular­s del deute a creditors a què no puguin fer front sense desatendre les seves necessitat­s vitals bàsiques, sempre que manifestin que han actuat de bona fe, cosa similar a la fallida empresaria­l. El procés no és fàcil, i requereix tant agilitat com controls per fiscalitza­r que s’apliqui de manera transparen­t als que no tenen cap altra alternativ­a. Només que una fracció de les situacions d’impagament que es temen derivi per aquesta via, l’embús en la seva gestió pot ser inassumibl­e. Aquest és un altre possible tsunami davant el qual seria necessari preparar-nos.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain