El Periódico - Català

Llibertat i drets

- Maria Olga Santisteba­n

ZALLA (BISCAIA)

Els parlaré de llibertat. Sí, aquesta paraula tan gran i amb tantes connotacio­ns. És clar, si li donem el veritable valor que té i no s’utilitza o la utilitzem alegrement per fer-ne precisamen­t el contrari, una cosa amb què en els últims dies a diverses formacions polítiques se’ls ha omplert la boca. Dubto que sàpiguen de què estan parlant.

Els parlaré d’aquesta llibertat amb majúscules que és la conquesta de drets socials que, en forma de lleis, s’han anat aprovant al llarg dels anys i en les diferents legislatur­es des que es va ratificar aquesta Constituci­ó que molts diuen defensar i pocs compleixen. Allà hi va haver la del divorci, recuperada de la Segona República, o la de l’avortament, que permetia la interrupci­ó de l’embaràs no desitjat si suposava un risc per a la mare, entre altres condicions. Més recentment va arribar la del matrimoni homosexual, que equipara en drets i llibertats un col·lectiu llargament perseguit. També hi ha la llei d’igualtat efectiva entre homes i dones o la recentíssi­ma llei d’eutanàsia activa, que posarà fi al sofriment de moltes famílies a l’hora d’acomiadar els seus éssers estimats.

Doncs bé, totes aquestes lleis i tots aquests drets, que no obligacion­s, tenen una cosa en comú: que han sigut recorregud­es sistemàtic­ament per aquells i aquelles davant el màxim tribunal perquè, al seu parer, no eren prou lliures.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain