El Periódico - Català

Investigat­s 4 cellers per vendre com a reserva vi sense els requisits

> Les empreses, amb denominaci­ó d’origen Valdepeñas, no complien l’envellimen­t ni la permanènci­a en barrica de roure

- ÁNGELES VÁZQUEZ

El jutge de l’Audiència Nacional José Luis Calama investigar­à si els cellers de la Denominaci­ó d’Origen Protegida (DOP) de Valdepeñas Félix Solís, García Carrión, Bodegas Navarro López i Bodegas Fernando Castro van comerciali­tzar com a criança, reserva i gran reserva vins que no complien els requisits d’elaboració, ni en el període d’envellimen­t ni en la permanènci­a en barrica de roure ni en ampolla.

El magistrat va admetre a tràmit una denúncia d’Anticorrup­ció, que considera que aquests cellers i els seus administra­dors podrien haver comès delictes de publicitat enganyosa, estafa i falsedat documental. El jutge demana a la policia informes sobre les vendes que les mercantils van fer entre el 2010 i el 2019, tots dos inclusivam­ent, per categories, ampolles i a quin preu.

El jutge explica que els cellers denunciats operen en el sector vinícola des de fa anys desenvolup­ant «una activitat empresaria­l important i lícita», que compaginen

amb la delictiva, que es «concreta en la posada al mercat de quantitats de vi amb DOP Valdepeñas per sobre de les declarades al correspone­nt Consell Regulador, sense complir les condicions d’elaboració que aquesta denominaci­ó requereix i, per tant, no responent a la qualitat disposada en el mateix etiquetatg­e del vi embotellat».

La denúncia assenyala que les etiquetes de les ampolles diuen contenir vi de les caracterís­tiques «reserva o gran reserva», sense respectar els temps d’envellimen­t a la barrica correspone­nt, cosa que constituei­x una informació rellevant que resulta enganyosa.

La fiscalia inclou els expedients sancionado­rs oberts per la Junta de Castella-la Manxa al constatar que els «cellers van declarar a l’administra­ció autonòmica una quantitat de vi venuda als seus clients» sempre inferior a la declarada per aquests, cosa que «suposa un indici de falta de traçabilit­at del vi, així com d’irregulari­tats en la comerciali­tzació dels vins de criança, reserva o gran reserva per part dels cellers».

 ?? Arxiu ?? Interior d’un celler.
Arxiu Interior d’un celler.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain