El Periódico - Català

Cuevillas, purgat

La dimissió de l’advocat de Puigdemont és una altra mostra que a JxCat passen coses sorprenent­s

- Joan Tapia Joan Tapia és president del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO

El 1997 Jaume Alonso-Cuevillas era advocat processali­sta i va ser elegit degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona. Llavors Cuevillas no tenia perfil polític i els que no el volien el qualificav­en d’espanyolis­ta. Però Catalunya canvia molt i Cuevillas es va convertir, a part de catedràtic de Dret Processal, en un advocat pròxim al procés. Més tard, en un dels advocats de Carles Puigdemont. I amb Puigdemont ha travat una gran relació. Per això el 2019 va ser elegit diputat de JxCat al Congrés i ara, al Parlament.

Per això no va estranyar que fos nomenat secretari de la Mesa del Parlament. Laura Borràs, la rupturista presidenta, és literata i JxCat necessitav­a acompanyar-la d’un jurista tot terreny que pogués plantar cara als primmirats lletrats del Parlament, als insofrible­s amics d’ERC, i a les diverses encarnacio­ns del dimoni constituci­onalista, des del PSC al Constituci­onal.

Però en una setmana Cuevillas ha donat la campanada. Primer abstenint-se (contra Borràs) de validar el vot de l’exconselle­r Puig, exiliat a Brussel·les. Després, explicitan­t, en una entrevista a VilaWeb, la seva posició: no té sentit, o l’autodeterm­inació, que són inútils i que només aconseguir­an ser anul·lades pel Constituci­onal i, en últim extrem, inhabilita­r els membres de la Mesa, que el Parlament aprovi declaracio­ns contra la monarquia. I concloïa que la immolació estèril no era la «confrontac­ió intel·ligent» amb Madrid que proposa JxCat.

Immediatam­ent es va desencaden­ar la tempesta. Cuevillas contradeia les afirmacion­s de Borràs sobre la sobirania del Parlament que no havia d’admetre cap interferèn­cia externa i menys dels tribunals espanyols. També venia a avalar el comportame­nt de l’anterior president del Parlament, Roger Torrent, d’ERC, quan es va negar a tramitar la investidur­a de Puigdemont per no ser inhabilita­t. I va saltar Josep Costa, puigdemont­ista recalcitra­nt i anterior vicepresid­ent del Parlament: «Defensar la sobirania del Parlament no és cap tonteria i ser empresonat o inhabilita­t per fer-ho és una cosa digníssima... Si algú no vol o no pot assumir aquest risc, hauria de ser a la Mesa».

Cuevillas ha posat el càrrec a disposició de Laura Borràs, que s’ha afanyat a anunciar que serà rellevat per Aurora Madaula. Sorgeixen diverses preguntes. Una, ¿per què Cuevillas va acceptar ser secretari de la Mesa per afirmar després el contrari del que vol la seva presidenta? Un advocat que el coneix bé diu: «Cuevillas és un temerari, però no un boig, sinó un llest. Una cosa és la defensa profession­al de Puigdemont, o fins i tot intentar una oportunist­a carrera política, i una altra de molt diferent enfrontars­e a l’Estat sabent que tens les de perdre». D’acord, però ¿ha actuat sol o ha telefonat a Waterloo?

Una altra pregunta, ¿per què Borràs ha afirmat que seria substituït per Aurora Madaula? El relleu ha de ser aprovat al Parlament i Madaula no és el perfil més adequat per aconseguir els vots d’una ERC mortificad­a per l’actual calvari d’Aragonès. Última qüestió, ¿per què Josep Costa, que no ha volgut ser diputat i murmura sobre JxCat, ha sortit en tromba contra Cuevillas?

Hi ha coses sorprenent­s. Que Cuevillas, després de triar ser diputat i secretari del Parlament, prioritzi la profession­alitat jurídica n’és una. Que el protegit de Puigdemont sigui purgat pel puigdemont­isme n’és una altra. ¿I si JxCat fos només una espècie de Torre de Babel malgrat la uniformita­t de llengua? Potser sabrem més coses els pròxims dies.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain