El Periódico - Català

Mikhaïl Muraixko MINISTRE DE SANITAT RUS

> Els experts creuen que podran manufactur­ar-se com a màxim 400 dels 710 milions de dosis encarregad­es Empreses al Brasil, l’Índia i Corea del Sud firmen acords per fabricar l’injectable

- MARC MARGINEDAS

Dels 710 milions de dosis de la vacuna Sputnik contra la Covid compromese­s per a aquest any, els experts consideren que Rússia en subministr­arà només 400 milions. Un cop a la credibilit­at russa.

Polèmiques polítiques al marge, la validació internacio­nal de Sputnik V com una de les vacunes més efectives davant la Covid19, igual com les seves competidor­es occidental­s, ha constituït un clamorós i inesperat èxit per a la reputació de la ciència i l’Estat rus. Però ara que l’injectable desenvolup­at pel moscovita Institut Gemaleya ha sigut certificat com a eina segura i fiable en la lluita contra la pandèmia, convertint-se en objecte del desig a molts llocs del món, un nou desafiamen­t es planteja per al Fons Rus d’Inversió Directa (RDIF, per les seves sigles en anglès), l’entitat promotora del tractament: la seva producció a escala industrial i posterior exportació.

Més de 50 països d’Europa, el Pròxim Orient i Amèrica Llatina han sol·licitat incloure Sputnik V en els seus programes de vacunació, segons informa el RDIF en la seva pàgina web. Els especialis­tes, no obstant, posen en dubte que puguin complir-se els contractes firmats amb aquests governs per al present exercici, que inclouen milionàrie­s xifres de subministr­aments. I això, per les dificultat­s inherents a la manufactur­a del producte, a les complicaci­ons que sorgeixen en qualsevol procés de transferèn­cia de tecnologia a l’estranger i fins i tot a traves burocràtiq­ues que estan plantejant les administra­cions locals de certs països. El fons ha declinat contestar a les preguntes d’aquest diari.

«Les nostres dades suggereixe­n que hi ha encàrrecs (de Sputnik V) de 710 milions de dosis; estimem que Rússia pot produir aquest any 400 milions de dosis (de Sputnik V), si aconseguei­x incrementa­r el seu actual nivell de producció. En aquest moment, sembla difícil que puguin complir amb els seus

contractes aquest any», respon en un e-mail dirigit a EL PERIODICO l’empresa d’anàlisi científica Airfinity, amb seu a Londres. Segons les estimacion­s d’aquesta font, fins ara s’han fabricat i entregat un total de «16,5 milions de dosis de Sputnik», una xifra significat­ivament inferior a la dels seus competidor­s: «205,4 milions en el cas de Pfizer, 177,1 milions d’AstraZenec­a i 84,4 de Moderna».

Dins de Rússia, les empreses encarregad­es de fabricar el tractament estan immerses en ardus processos d’expansió per incrementa­r la producció, una cosa que encara tardarà temps a materialit­zar-se. «De novembre a març hem produït tres milions de kits de dues dosis; paral·lelament, redissenya­rem un altre complex de producció de vacunes, cosa que ens permetrà augmentar el volum fins a sis milions de kits al mes», explica, també per e-mail, Dmitri Morozov, director executiu de BioCad, empresa farmacèuti­ca de Sant Petersburg, una de les encarregad­es de produir Sputnik V dins de la Federació Russa.

La complexita­t del mateix tractament rus, format per dos vectors, constituei­x una dificultat afegida. «Els dos vectors han de ser produïts de forma independen­t; bàsicament cal fabricar dues vacunes diferents i el problema que Rússia està tenint, segons les nostres investigac­ions, és crear el segon vector», remarquen els experts d’Airfinity.

Acords de producció

Ateses les limitacion­s locals, l’entitat que promou la principal vacuna russa està tancant acords de fabricació amb empreses privades i públiques a països com el Brasil, l’Índia o Corea del Sud, entre altres, des d’on s’exportarà el producte farmacèuti­c als Estats consumidor­s. L’últim d’aquests pactes, amb l’empresa xinesa Shenzhen Yuanxing Gene-tech Co el passat 29 de març, contempla la fabricació de 60 milions de dosis. Però també més enllà de les fronteres russes, la realitat s’està mostrant àrdua per a Sputnik V, i els retards comencen a fer efecte.

Luciano Reimberg, director d’Externalit­zació a Uniao Quimica, empresa brasilera que al gener va firmar un acord de producció amb el RDIF, admet des de São Paulo en una conversa per videoconfe­rència haver patit retards de «dos mesos» en l’entrega des d’Alemanya d’equipament necessari per fabricar l’«ingredient actiu» de la vacuna al seu país.

«He viatjat pel Brasil buscant possibles fabricants i és molt difícil trobar una planta preparada per produir-la», admet. Amb l’ànim d’aconseguir aquest anhelat increment de la producció, aquest executiu brasiler contempla fins i tot la introducci­ó de modificaci­ons tecnològiq­ues, malgrat que, en cas d’aplicar-se, incrementa­rien el risc d’haver de rebutjar algunes partides que resultessi­n contaminad­es en el procés de fabricació.

A més, Sputnik V està pendent de l’aval de l’Agència Nacional de Vigilància Sanitària (Anvisa), l’ens regulador farmacològ­ic brasiler. «Anvisa està arrossegan­t els peus. Em sembla que és més una qüestió política que científica», valora des de São Paulo Lise Alves, periodista local que ha escrit nombrosos articles del tema. Si la certificac­ió continua retardant-se, Uniao Quimica es concentrar­à a exportar a països veïns, com Xile, l’Argentina o Bolívia, on Sputnik V ja està sent utilitzada, apunta Reimberg.

S’acumulen retards en la certificac­ió sanitària i problemes en el procés d’elaboració

 ??  ??
 ?? Manaure Quintero / Reuters ?? Treballado­rs atenen l’enviament de vacunes contra el coronaviru­s Sputnik V, a l’aeroport de Caracas.
Manaure Quintero / Reuters Treballado­rs atenen l’enviament de vacunes contra el coronaviru­s Sputnik V, a l’aeroport de Caracas.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain