El Periódico - Català

Janet Yellen SECRETÀRIA DEL TRESOR DELS EUA

> Busquen un acord en el si del G-20 > Biden pretén apujar del 13% al 21% la tributació mínima sobre ingressos de l’exterior

- RICARDO MIR DE FRANCIA

La responsabl­e nord-americana ha insistit en la proposta del Govern dels EUA d’aprovar un nivell impositiu mínim en l’àmbit global per a les empreses. La idea, diu, és evitar l’actual «carrera» a la baixa.

En el seu primer discurs sobre política econòmica internacio­nal des que va assumir les regnes del Departamen­t del Tresor dels EUA, Janet Yellen va remarcar la necessitat d’arribar a un acord global per imposar un tribut mínim a les empreses multinacio­nals i «acabar amb la carrera a la baixa en termes d’impostos corporatiu­s dels últims 30 anys». Yellen va afirmar que està treballant per aconseguir aquest acord en el marc del G-20, el fòrum que representa les economies més avançades del món. El pacte que persegueix podria servir per convèncer altres països més dèbils i necessitat­s de la inversió internacio­nal. La negociació global inclou 140 països i l’està liderant l’Organitzac­ió per a la Cooperació i el Desenvolup­ament (OCDE).

L’impost mínim global busca frenar la deslocalit­zació d’empreses i llocs de treball de les últimes dècades, propiciada a mesura que les multinacio­nals optaven per establir-se o declarar els seus beneficis en paradisos fiscals per reduir al màxim la seva factura tributària.

L’Administra­ció Biden ha fet d’aquest impost un dels seus pilars per finançar el massiu pla d’infraestru­ctures que va proposar la setmana passada. Pretén augmentar del 13% actual al 21% la tributació mínima sobre els ingressos obtinguts fora dels EUA, però és molt conscient que difícilmen­t podrà frenar l’èxode empresaria­l si els seus competidor­s no accepten les mateixes regles. «És important acabar amb les pressions de la competició tributària», va dir en el seu discurs.

 ??  ??
 ?? Brendan Smialowski / AFP ?? Janet Yellen.
Brendan Smialowski / AFP Janet Yellen.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain