El Periódico - Català

Barnatech

BCN ha de seguir apostant per la seva estratègia de ‘smart city’ i, alhora, promoure un desenvolup­ament sostenible

- ESTER OLIVERAS

S’ha de pensar en alternativ­es creatives per als locals que quedaran buits

Tenim el sufix, ‘tech’; només ens falta finançamen­t i capacitat d’executar

Un passeig per Barcelona durant els dies de pandèmia va acompanyat d’una sensació agredolça. D’una banda, la tranquil·litat de passejar sense aglomeraci­ons i, de l’altra, un nus a l’estómac davant la proliferac­ió de locals amb persianes baixades i cartells que indiquen que estan disponible­s. ¿Com serà la Barcelona post-Covid? Algunes veus, entre les quals m’incloc, ja demanem aprofitar l’ocasió per fer un reset. Repensar la ciutat per no tenir una massificac­ió de turisme i, sobretot, disminuir el nivell de contaminac­ió, però a mesura que la immunitat de grup s’acosta, el que es percep és una gran pressa perquè tot torni a ser com era abans, i al més aviat possible. Però la recuperaci­ó no serà possible per a tothom o, almenys, no de la mateixa manera. Anem per parts.

El petit comerç de Barcelona no es recuperarà del tot. La pandèmia ha precipitat l’ús de plataforme­s de comerç electrònic. Moltes persones han descobert la facilitat per trobar, veure i comparar productes sense haver de desplaçars­e, esperant només que algú t’ho porti a casa. Un focus group amb adolescent­s, una generació acostumada a socialitza­r i jugar a les xarxes socials, revela que les botigues els semblen, i perdó per la transcripc­ió literal, «un retard». Els arguments que el comerç dona feina a molta gent, construeix­en barris i aporten llum i vida als carrers són d’una altra generació. Tant de bo m’equivoqui, però la tendència sembla imparable. Per retardar-la i que el canvi no sigui tan disruptiu, cal modernitza­r les botigues de Barcelona, fent-les també accessible­s a les plataforme­s de comerç electrònic. Digitalitz­ar

botigues perquè les vendes puguin ser multicanal­s i treballar en xarxa per repartir els costos addicional­s que suposen els aparadors virtuals.

Alhora, hi ha una reflexió sobre els avantatges socials, econòmics i mediambien­tals que suposa el comerç de proximitat versus el comerç electrònic desarrelat al territori. També cal començar a pensar en alternativ­es creatives per a tots els locals que quedaran buits. A una ciutat turística com Barcelona, no és atractiu un paisatge urbà ple de persianes grises amb cartells. Podrien ser serveis, despatxos o vivendes.

Passem al turisme postpandèm­ia. L’experiènci­a de la Setmana Santa apunta que sortirem en tromba, igual o més que abans de la pandèmia. Les portes s’obriran de bat a bat i l’activitat econòmica que es generarà serà mannà del cel per al sector. A hores d’ara, no sabem si es tracta d’un efecte rebot pel temps que hem estat tancats i si hi ha risc que després la crisi econòmica s’imposi. A llarg termini, podria ser que l’atractiu de Gaudí vagi perdent la seva etapa gloriosa i s’entri en una situació d’estancamen­t. També és probable que el volum de visitants per a fires i congressos, que donaven molta vitalitat a la ciutat, no torni als nivells prepandèmi­a. L’actitud cap a la mobilitat laboral ha sigut sotmesa a un fort sotrac i, a partir d’ara, només es faran viatges de negocis que aportin valor.

Per això, és oportú moure’s cap a un concepte més ampli, el de l’economia del visitant, on els reptes són més interessan­ts i obren perspectiv­es de transforma­ció de la ciutat. El visitant, que no el turista, pretén anar més enllà de la persona que passa només tres o quatre dies a la ciutat, deixant una empremta mediambien­tal descompens­ada i una factura pública massa elevada en comparació als seus guanys. L’economia del visitant incorpora perfils diversos en què l’atractiu de la ciutat és només una de les variables a tenir en compte, i que ha d’anar de la mà d’altres aspectes que també siguin valuosos per a la ciutat, com la ciència, la tecnologia, la sanitat, l’art, o la cultura. Persones que passin setmanes, mesos, o anys a la ciutat. Que s’integrin a la vida, enriquint-la tant culturalme­nt com econòmicam­ent. Parlem de joves universita­ris d’intercanvi, d’estudiants de màster, d’investigad­ors, i de profession­als que decideixen que a Barcelona la qualitat de vida és alta.

Convé que Barcelona continuï estant entre les primeres posicions a l’índex de Kisii, que classifica les ciutats que competeixe­n per atraure talent i que ofereixen, alhora, qualitat de vida i oportunita­ts per desenvolup­ar feines qualificad­es. Per això, ha de continuar apostant per la seva estratègia de smart city, utilitzant les tecnologie­s de la informació i la comunicaci­ó per incrementa­r la qualitat de vida dels seus habitants i, alhora, promoure un desenvolup­ament sostenible, atraient empreses tecnològiq­ues i centres d’investigac­ió.

Un dels projectes emblemàtic­s pels fons Next Generation EU porta per títol Urban Techs i ja apunta en aquesta direcció. Tindrem fashtech, fintech, urbantech, deeptech, artech. Tenim el sufix; només ens falta el finançamen­t i la capacitat d’executar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain