El Periódico - Català

La ciutat del talent

És el moment d’utilitzar algunes de les transforma­cions profundes que deixa la pandèmia com a oportunita­t de futur

- AURORA CATÀ

El talent és motor de creixement col·lectiu i BCN competeix en la lliga internacio­nal

S’ha d’atraure inversió en sectors de futur que creen llocs de treball de qualitat

Vivim temps de gesticulac­ió i soroll, de polaritzac­ió i enfrontame­nt estèril entre ciutadans, partits, ciutats i governs, precisamen­t en un moment clau per al nostre futur, un moment en el qual, més que mai, necessitem projectes col·lectius, ambiciosos i realistes, que millorin l’avenir de la nostra ciutat.

No hi ha dubte que aquesta pandèmia global ha suposat una dura experiènci­a individual i social que ens ha deixat fatigats. I també ha implicat transforma­cions profundes en la manera d’entendre la feina, la mobilitat, la internacio­nalització i la qualitat de vida. I és el moment d’utilitzar algunes d’aquestes transforma­cions com una oportunita­t per a Barcelona.

Pensem en Barcelona com a ciutat del talent. En l’economia del segle XXI, els reptes i oportunita­ts que ens planteja la sortida de la pandèmia dibuixen un escenari de creixent competènci­a entre països i ciutats per la creació, retenció i atracció del talent, motor de la inversió, la innovació, la creativita­t, el coneixemen­t i, en conseqüènc­ia, del creixement col·lectiu i les oportunita­ts per a les persones. Barcelona competeix en aquesta lliga, fixa la seva mirada en aquest horitzó internacio­nal.

Barcelona Global és una associació privada, independen­t i sense ànim de lucre, formada per més de mil socis que represente­n la rica transversa­litat de la nostra societat (empreses grans i petites, centres d’investigac­ió, universita­ts, emprenedor­s, creatius, institucio­ns culturals i profession­als de tots els sectors). Des de Barcelona Global treballem sota la premissa Fem que passi, impulsant iniciative­s i fent propostes per convertir la nostra ciutat en una de les millors del món per captar i desenvolup­ar el talent per impulsar l’activitat econòmica.

Davant el repte que suposa per a la ciutat una sortida de la pandèmia que ens faci més forts i millors, Barcelona Global treballa en el convencime­nt de la necessitat de la col·laboració publicopri­vada basada a generar un consens i un compromís ferm d’actuació per assegurar el ple funcioname­nt dels cinc motors que considerem prioritari­s per arribar al nostre objectiu com a ciutat del futur, com a ciutat del talent:

1. Tots els països del nostre entorn han actualitza­t la seva fiscalitat per ser més atractius per al talent i estimulant­s per al desenvolup­ament de tot el seu potencial emprenedor, innovador i creatiu. Promoguem l’atracció del talent mitjançant una fiscalitat competitiv­a que aporti dinamisme i una regulació clara que generi seguretat jurídica i agilitat en la gestió dels tràmits per a aquest talent. A l’últim informe publicat fa poques setmanes per Boston Consulting Group, Decoding Global Talent, es detecta que els canvis d’hàbits imposats pel teletrebal­l conviden que molts profession­als es plantegin la decisió sobre a quina ciutat del món residir, per la seva qualitat de vida, bon clima, avenços socials, sanitat avançada, centres educatius i oferta cultural, precisamen­t els punts forts de Barcelona, que se situa al top 10.

2. Treballem per posicionar la ciutat de Barcelona com un actor rellevant en el camp de l’educació superior internacio­nal i en el més alt nivell competitiu de la investigac­ió científica i tecnològic­a. Els beneficis que aporten una millora i internacio­nalització del nostre sistema universita­ri i d’investigac­ió impulsaran els desenvolup­aments futurs de la ciutat del talent, crearan noves oportunita­ts per als nostres ciutadans i tindran un enorme impacte positiu en l’economia.

3. Focalitzem els nostres esforços en atraure inversió en els sectors de futur amb alta capacitat de créixer i generar llocs de treball d’alt valor afegit, aprofitant l’ecosistema emprenedor existent a la ciutat i els hubs creats en determinat­s sectors com la salut, la supercompu­tació, la investigac­ió en biomedicin­a o fotònica o la connectivi­tat. A Barcelona Global, amb el suport de grans empreses privades i de l’Ajuntament de Barcelona, hem creat una agència d’atracció d’inversió internacio­nal, Barcelona & Partners, que té per objectiu la identifica­ció i captació d’inversió sistèmica per a la ciutat.

4. Millorem les nostres infraestru­ctures per crear una ciutat i un país connectats de manera racional, eficaç i sostenible que potenciï el benestar de les persones i el desenvolup­ament econòmic.

5. Recolzem sectors clau en els quals, a més de ser molt competitiu­s, hem creat un model propi basat en lideratges empresaria­ls de referència i excel·lència que, en aquesta sortida de la pandèmia, necessiten tot el suport possible per continuar aportant valor a la nostra ciutat: el turisme, el comerç, la indústria, la cultura i la logística.

Si focalitzem els nostres esforços en la consolidac­ió d’aquests cinc motors, des d’una visió metropolit­ana i mitjançant la col·laboració publicopri­vada, farem que succeeixi: Barcelona, ciutat del talent.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain