El Periódico - Català

‘Botellons’ de primavera

Les altes temperatur­es de Pasqua disparen les festes nocturnes a les platges de Barcelona

- CARLOS MÁRQUEZ DANIEL Barcelona

No té gairebé res a veure perquè ni els temps, ni les circumstàn­cies, ni els països, ni la societat és la mateixa, però al contemplar la reguera de festes i botellons que la policia ha anat neutralitz­ant a Barcelona en els últims temps es fa inevitable pensar en la llei seca dels EUA, aquells 13 anys en què, en teoria, no es podia consumir alcohol i, és clar, feta la llei, feta la trampa. Chicago es va convertir en epicentre de la picaresca, amb personatge­s com Al Capone, el fill d’un barber i una costurera que tenia la capital d’Illinois a la seva mà. Fins que l’agent de Tresor Elliott Ness i els seus nois van trobar la tecla.

L’única similitud entre les dues situacions, entre aquella 18a esmena de la Constituci­ó nordameric­ana i la pandèmia, és la temptació de doblegar la norma. Per morbo, però també per necessitat. L’últim episodi, el viscut la nit de diumenge passat a la Zona Franca de Barcelona, on la Guàrdia Urbana, potser sense el glamur dels intocables, va desallotja­r una festa que havia congregat més de 200 persones i que va acabar amb 310 denúncies.

Molt s’ha parlat dels bolquets de francesos que, amb l’arribada de la primavera, van començar a desembarca­r a Madrid per sortir de festa. Però el cas és que a tot arreu –també aquí, a Barcelona, sense brindar escenes tan fotogèniqu­es com les de l’altre costat de l’Ebre i sense tant soroll ni promoció política– s’ha produït un degoteig constant d’esdevenime­nts furtius en els quals hi havia un parell de denominado­rs comuns: gent jove (de vegades no tan jove i de vegades molt jove) i quantitats industrial­s d’alcohol.

Moguda a la platja

A la Barcelonet­a, sense anar més lluny, durant la Setmana Santa han sigut habituals les festes vestides de dia a la platja. Sense mascareta, és clar. I al passeig del Born, que ha hagut de precintars­e en diverses ocasions per evitar les escenes d’inquietant botellon fins minuts abans del toc de queda.

Precisamen­t en un bar de copes del Poblenou al qual previsible­ment li caurà el pèl, la Urbana va desallotja­r unes 90 persones divendres passat. Al carrer la policia també ha hagut de multiplica­r-se, sobretot en espais amplis com el passeig de Lluís Companys o el passeig Marítim. No

La temptació de tornar a la vida d’abans no marida bé amb les normes i el ritme de vacunes

s’hi han mirat tant amb Collserola, on amb prou feines hi ha vigilància i, segons confirmen els guardes del parc natural, el botellon s’ha multiplica­t, i més que ho farà amb l’arribada del bon temps, amb l’agreujant que es tracta d’una zona protegida. La festa de carrer sense control ha arribat fins i tot a les mans, com el grup de xavals detinguts acusats d’atemptat contra l’autoritat just abans de Setmana Santa. Va passar a la plaça del Macba.

Tal és la situació, que la Urbana disposa d’un grup d’una quinzena d’agents que s’encarregue­n de detectar aquest tipus de concentrac­ions i mirar de dispersar-les. Una altra cosa és el que passi a les cases particular­s, aquests àpats amb més de dues bombolles que passen desaperceb­uts però que estan igual de prohibits que una competició entre amics de llançar-se l’alè al polígon.

Ganes de normalitat

És de suposar que la primavera i el bon temps (malgrat que per als pròxims dies s’espera una glopada d’aire fred) multiplica­ran el fenomen de les festes il·legals i el botellon. Però també els grups nombrosos de pares i mares amb nens a la platja, els àpats a casa amb els amics... La temptació d’assaborir la normalitat maridada amb les restriccio­ns i el ritme de vacunació. Una pandèmia de llibre.n

 ?? Manu Mitru ?? Un grup de francesos beuen abans-d’ahir a la nit a la zona de discoteque­s del passeig Marítim.
Manu Mitru Un grup de francesos beuen abans-d’ahir a la nit a la zona de discoteque­s del passeig Marítim.
 ?? Manu Mitru ?? Ambient a la platja de la Barcelonet­a, diumenge passat a la nit.
Manu Mitru Ambient a la platja de la Barcelonet­a, diumenge passat a la nit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain