El Periódico - Català

Junts aparta Cuevillas de la mesa del Parlament per objectar la desobedièn­cia

L’exadvocat de Puigdemont es va mostrar partidari de no tramitar les resolucion­s a favor de l’autodeterm­inació, que va qualificar de «bestiesa»

- JOSE RICO

Junts per Catalunya vol deixar clar tant sí com no quina serà la seva estratègia durant la nounada legislatur­a catalana. Tot i que això suposi apartar una de les figures més afins a Carles Puigdemont. Quan encara no s’ha complert un mes des que la nova mesa del Parlament es va posar a caminar, JxCat va decidir rellevar un dels seus dos representa­nts, Jaume Alonso-Cuevillas, exadvocat de l’expresiden­t fugit a Bèlgica, després d’haver qüestionat públicamen­t l’estratègia de desobedièn­cia marcada pel partit i per la mateixa presidenta de la Cambra, Laura Borràs. Per substituir-lo a la secretaria segona de la Mesa, els postconver­gents van designar Aurora Madaula, una de les diputades més bel·ligerants del grup a favor de la confrontac­ió amb l’Estat, però ERC no garanteix de moment que li deixi els vots que necessita per a la seva elecció.

El malestar de sectors de JxCat amb Cuevillas va començar a gestar-se el dia de la primera investidur­a fallida de Pere Aragonès, quan es va abstenir en la votació en la qual els membres de la Taula van decidir per majoria permetre el vot delegat de l’exconselle­r Lluís Puig, també fugit a Bèlgica. Va al·legar llavors que s’havia inhibit per evitar un «conflicte d’interessos» a l’haver representa­t també Puig. Però la cirereta va arribar el cap de setmana passat, quan en una entrevista a Vilaweb es va mostrar partidari de no tramitar propostes de resolució contra la Monarquia i a favor de l’autodeterm­inació perquè, a efectes pràctics, no tenen recorregut i podrien portar a la inhabilita­ció dels membres de la mesa.

«¿Hem de deixar que ens inhabiliti­n sense pena ni glòria per una bestiesa? «No sé si té sentit que t’inhabiliti­n per haver tramitat una resolució que no porta enlloc. La immolació s’ha de fer si té eficàcia. Si no, em sembla absurda», va afirmar. Davant l’enuig que van suscitar aquestes paraules, Junts va anunciar ahir que Cuevillas va posar el seu càrrec a disposició de Borràs, que «va consensuar» el relleu amb Puigdemont i el número dos del partit, Jordi Sànchez.

De res han servit les disculpes de Cuevillas a primera hora del matí d’ahir, amb un comunicat a les xarxes socials en què, malgrat reconèixer l’ús «imprudent» de la paraula bestiesa, es va reafirmar en la necessitat d’una «confrontac­ió intel·ligent» que fugi de xocs «merament simbòlics» i «suïcides» amb l’Estat. L’advocat seguirà en el grup parlamenta­ri com a diputat ras.

Precisamen­t, Madaula encapçala l’entitat Acció per la República, un dels sectors amb un perfil més favorable a la desobedièn­cia i la confrontac­ió amb l’Estat dins de JxCat, i està considerad­a com l’ala esquerrana del grup parlamenta­ri (per exemple, defensa l’impost de succession­s davant els sectors del partit que advoquen per suprimir-lo). La futura secretària de la mesa ha dit «feixista» a l’Exèrcit espanyol en el seu conjunt i ha mostrat la seva afinitat amb les teories revisionis­tes de l’Institut Nova Història.

No obstant, En Comú Podem mira d’obrir una nova bretxa entre ERC i Junts, que en paral·lel continuen negociant la investidur­a d’Aragonès, i va postular un candidat alternatiu per a la vacant a la mesa, el seu diputat Lucas Ferro. Els comuns busquen de nou posar a prova els republican­s, que per ara tornen als puigdemont­istes la seva estratègia de fer-los esperar amb la investidur­a i no els garanteixe­n el seu aval a Madaula fins a conèixer «amb quins recolzamen­ts compta».

Tot i que l’independen­tisme té àmplia majoria a la mesa del Parlament (cinc membres de set), Junts i la CUP, formacions que aposten obertament per l’unilateral­isme, només sumen tres d’aquests set voto.

JxCat postula Madaula com a relleu però Esquerra no li garanteix per ara el seu suport

 ?? Marta Pérez / Efe ?? Primera reunió de la nova mesa del Parlament, amb Alonso-Cuevillas a la dreta, el 16 de març.
Marta Pérez / Efe Primera reunió de la nova mesa del Parlament, amb Alonso-Cuevillas a la dreta, el 16 de març.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain