El Periódico - Català

El retorn a la moderació fulmina l’exadvocat de Puigdemont

Jaume Alonso-Cuevillas La seva carrera política contrasta amb una exitosa trajectòri­a profession­al. «Si a Jorge Fernández Díaz se li va aparèixer la Verge a Las Vegas, a ell se li va aparèixer l’expresiden­t», ironitza un lletrat que va treballar amb ell.

- DANIEL G. SASTRE

Jaume Alonso-Cuevillas Sayrol (Barcelona, 1961) és l’última víctima política de les dificultat­s que té el procés per assumir qualsevol plantejame­nt que no sigui el del xoc directe amb l’Estat. Aquest catedràtic de Dret Processal, que va ser el degà més jove del Col·legi d’Advocats de Barcelona i lletrat de Carles Puigdemont, va ser escollit secretari segon de la Mesa del Parlament fa menys d’un mes.

La setmana passada es va preguntar en una entrevista quin sentit té aprovar a la Cambra resolucion­s contra el Rei o a favor de l’autodeterm­inació que no porten «enlloc», i va suggerir no admetre-les a tràmit. Tot i que va intentar explicar-se per carta, la contradicc­ió amb el discurs de confrontac­ió del seu partit, JxCat, ha sigut insalvable, i serà substituït a la Mesa molt probableme­nt per la diputada Aurora Madaula.

Les decisions de la Mesa del Parlament són especialme­nt sensibles per a molts dirigents de JxCat des que Roger Torrent es va negar, el gener del 2019, a intentar una investidur­a de Puigdemont que estava condemnada al fracàs, i per això és fàcil comprendre per què les declaracio­ns d’Alonso-Cuevillas van suscitar un gran malestar intern.

Quan no era independen­tista

Si es fa abstracció dels últims anys, els de la seva entrada en política, les declaracio­ns d’Alonso-Cuevillas no n’haurien de sorprendre tant. «Quan el vaig conèixer no era independen­tista, era un catalanist­a moderat», assegura un advocat que ha compartit molt temps amb l’avui diputat de JxCat. Els que el van tractar de prop en la seva etapa al capdavant del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (19972005) remarquen la seva «brillantor» i la seva «intel·ligència».

«Potser, així com a Jorge Fernández Díaz se li va aparèixer la Verge a Las Vegas, a ell se li va aparèixer Puigdemont», diuen amb sorna les mateixes fonts per explicar la seva evolució ideològica. I afegeixen: «A més, si l’inhabilita­ven podia perdre la plaça de catedràtic de la Universita­t de Barcelona».

El cert és que, després del seu acostament explícit a les tesis independen­tistes, la carrera política d’Alonso-Cuevillas es va disparar. A les eleccions generals de l’abril del 2019 va encapçalar la llista de JxCat per Girona. Va deixar el seu escó al Congrés el desembre del 2020 per presentar-se per Barcelona a les catalanes. En campanya, va deixar frases en què, paradoxalm­ent, acusava ERC de voler «portar-se bé» amb el Govern amb aquesta finalitat: «Perquè l’amo ens pegui menys o amb més suavitat».

La seva trajectòri­a civil com a advocat i economista està jalonada d’èxits. Va presidir el Consell de l’Advocacia Catalana dos anys, i entre el 1999 i el 2005 va ser vicepresid­ent del Consell General de l’Advocacia Espanyola. Va ser membre del Consell de Justícia de Catalunya i va obtenir nombrosos premis.

Va ser després quan es va convertir en lletrat de Puigdemont i va ajudar en la defensa d’alguns encausats per l’1-O. Tot apunta que ara el seu protagonis­me al Parlament serà menor.

 ?? David Zorrakino / Europa Press ?? El diputat de JxCat al Parlament Jaume Alonso-Cuevillas, exadvocat de Carles Puigdemont.
David Zorrakino / Europa Press El diputat de JxCat al Parlament Jaume Alonso-Cuevillas, exadvocat de Carles Puigdemont.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain